Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou Zdroj: Veronika Pořízková

  • Zavřít
Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou Zdroj: Veronika Pořízková

Romantická metropole Francie není oblíbenou výletní destinací jen pro své impozantní památky, ale stále častěji taky pro skvělou kuchyni. Díky levným letenkám se dnes dá v rámci Evropy zaletět jen tak na víkend kamkoliv, aniž by to člověka zruinovalo.

Seznam.cz banner

To přijde až při placení účtů v restauracích! Když za tři éclairs platím 18 euro, tedy v přepočtu asi tolik, co za oběd pro dva v Praze, protáčejí se mi panenky. Tedy až do té doby, než se zakousnu.

Ve vysoké cukrařině zkrátka Francie nemá konkurenci. Dokonalé, křupavé odpalované těsto s kulatým otvorem uprostřed, který snad musel být vytvořen nějakým cukrářským kružítkem, v kombinaci s krémy tak akorát tekutými, aby se rozplývaly na jazyku, ale nevytékaly ven, a vychytaná poleva na povrchu. Takové éclairs mají v podniku L’Éclair de Génie. U tří kousků naneštěstí pro moji peněženku nezůstalo a ochutnala jsem kromě příchutí citron a exotický citrus yuzu, čokoláda a slaný karamel s praskacím práškem, také pekanové ořechy a pistácie. Mým osobním favoritem byl slaný karamel s praskacím práškem, protože když někoho napadne takový úlet a ještě to skvěle chutná, musí se to ocenit.

Francouzské éclairs, jak se pečou v Přístavu
Recepty

Francouzské éclairs, jak se pečou v Přístavu

12

Makronky už jsou tedy v Paříží celkem passé. Pořád jsou samozřejmě k dostání ve všech cukrářstvích, ale není kolem nich takové šílenství jako právě kolem éclaires. Nedalo mi to a vydala jsem se navštívit také legendární pâtisserii u Pierra Hermé. Jde zkrátka o takový mercedes mezi dezerty, takže platíte mimo jiné i za značku. Vybrala jsem si jejich signature dezert, což byla obří makronka s krémem z růží a malinami, a za skoro 8 euro mě na rozdíl od eclairek čekalo zklamání. Nemohl za to ani tolik Pierre, jako spíš já, protože růže v dezertech mi asi nikdy chutnat nezačne. Věřím, že kdybych si vybrala jinak, mohla jsem být podobně nadšená jako v Geniálních Éclairkách.

Co mě mrzí, je, že jsem nestihla navštívit trendy cukrářství japonského šéfcukráře Sadaharu Aoki, který vybudoval koncept fusion dezertů kombinujících japonské chutě a tradiční francouzské postupy.

Co jsem ale nevynechala, byly samozřejmě vynikající croissanty a další pekařské produkty. Těch je na výběr nespočet na některém z pařížských trhů, za návštěvu stojí určitě obří venkovní trh u náměstí Bastily. Kromě open air pekařství je na výběr také z čerstvých ryb a mořských plodů, šťastných kuřat z Bresse nebo z palačinek nasladko i naslano.

Tu nejproslulejší palačinkárnu v Paříži ale poměrně paradoxně vlastní řecká rodina. V Au P´tit Grec není neobvyklé, že fronta na palačinky, které sníte obvykle ve stoje na baru, je asi na půl hodinové čekání. Nutno ale říct, že na rozdíl od předchozích sladkých dobort, se ze slané palačinky naplněné k prasknutí skutečně najíte. Na slané náplně se doporučují spíše galety, které jsou o trochu pevnější a křupavější. A cena je tentokrát také o poznání příjemnější, palačinky se podle náplně pohybují od 4 do 7 eur.

Komu by se zachtělo luxusnějšího hodování, než jsou palačinky na stojáka, za zmínku určitě stojí nově otevřená restaurace Tommy & co. Přestože funguje jen pár měsíců, bez rezervace není mnoho šancí získat stůl ani na oběd. Nápadité pokrmy ze základních surovin v kombinaci s moderními kuchařskými postupy jsou dotažené téměř k dokonalosti. Takže vzhůru tam, než bude narváno na měsíce dopředu. A na obědové menu pro jednoho si připravte 45 euro.

Další fine dining, který pro našince může mít celkem netypické zaměření, je Le Coq Rico – Le bistrot des Belles Volailles neboli Bistro krásných ptáků. Jedná se o podnik zaměřený na drůbež a v porovnání s Tommy & co. jde o více tradiční francouzskou kuchyni. Je možné ochutnat také legendární kuře z Bresse, což by pravděpodobně bylo nejdražší kuře ve vašem životě. Celé kuře pro dva až čtyři lidi bez přílohy stojí pěkných 98 eur.

Při návštěvě Paříže se opravdu vyplatí na chvilku odpočinout od dlouhých front před Eiffelovkou a Sacre Coeur a zapojit se do jejich gastronomické kultury – pomalu si vychutnávat jednotlivá sousta a pendlovat mezi kavárnami, bistry a restauracemi. To totiž Pařížani umí skvěle. A pokud člověk spíše než do luxusních restaurací zamíří na trhy a do menších bister, nemusí ani utratit celou výplatu.

Na další fotky se podívejte zde:

Paříž - Veronika Pořízková
Fotogalerie

Paříž - Veronika Pořízková

Autor: Veronika Pořízková, www.zghettablog.cz

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky citron Francie restaurace výlet Paříž dezert citrus karamel těsto palačinka cestování fotoreport

Návrhy pro vás

Grilovaný hermelín s melounovou salsou – sladko-pikantní kombinace s výrazným sýrem Recepty

Grilovaný hermelín s melounovou salsou – sladko-pikantní kombinace s výrazným sýrem

Kynuté koláče s tvarohem, borůvkami a drobenkou – ryze český poklad chutná jako léto Sladké

Kynuté koláče s tvarohem, borůvkami a drobenkou – ryze český poklad chutná jako léto

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou Recepty

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Lečo s masovými kuličkami a olivami – letní zelenina v novém kabátku Zelenina

Lečo s masovými kuličkami a olivami – letní zelenina v novém kabátku

Chässchnitte – švýcarský sýrový toust, který zažene hlad raz dva Recepty

Chässchnitte – švýcarský sýrový toust, který zažene hlad raz dva

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod Polévky

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Letní osvěžení z mrazáku: Mražené dortíky s ovocnou smetanovou náplní mezi lázeňskými oplatkami Sladké

Letní osvěžení z mrazáku: Mražené dortíky s ovocnou smetanovou náplní mezi lázeňskými oplatkami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!


Přečtěte si také

Recepty
Grilovaný hermelín s melounovou salsou – sladko-pikantní kombinace s výrazným sýrem

Grilovaný hermelín s melounovou salsou – sladko-pikantní kombinace s výrazným sýrem

Sladké
Kynuté koláče s tvarohem, borůvkami a drobenkou – ryze český poklad chutná jako léto

Kynuté koláče s tvarohem, borůvkami a drobenkou – ryze český poklad chutná jako léto

Recepty
Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Zelenina
Lečo s masovými kuličkami a olivami – letní zelenina v novém kabátku

Lečo s masovými kuličkami a olivami – letní zelenina v novém kabátku

Recepty
Chässchnitte – švýcarský sýrový toust, který zažene hlad raz dva

Chässchnitte – švýcarský sýrový toust, který zažene hlad raz dva

Polévky
Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Sladké
Letní osvěžení z mrazáku: Mražené dortíky s ovocnou smetanovou náplní mezi lázeňskými oplatkami

Letní osvěžení z mrazáku: Mražené dortíky s ovocnou smetanovou náplní mezi lázeňskými oplatkami

Ryby a mořské plody
Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra Těstoviny

Penne zapečené se salsicciou a bílými fazolemi – snadný oběd plný zeleniny, masa a sýra

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný Saláty

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný

Sladké
Kynuté koláče s tvarohem, borůvkami a drobenkou – ryze český poklad chutná jako léto

Kynuté koláče s tvarohem, borůvkami a drobenkou – ryze český poklad chutná jako léto

Letní osvěžení z mrazáku: Mražené dortíky s ovocnou smetanovou náplní mezi lázeňskými oplatkami Sladké

Letní osvěžení z mrazáku: Mražené dortíky s ovocnou smetanovou náplní mezi lázeňskými oplatkami

Strouhaný koláč s kakaem a malinami – variace na oblíbené tvarohové řezy s pudinkem Sladké

Strouhaný koláč s kakaem a malinami – variace na oblíbené tvarohové řezy s pudinkem

Zelenina
Lečo s masovými kuličkami a olivami – letní zelenina v novém kabátku

Lečo s masovými kuličkami a olivami – letní zelenina v novém kabátku

Krůtí maso na paprice s bramborovými noky – dobře známý recept s lehkou obměnou Maso

Krůtí maso na paprice s bramborovými noky – dobře známý recept s lehkou obměnou

Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple Maso

Dušené kuře s bramborami v orientální salse od Lubojatzky Couple

Zelenina
Lečo s masovými kuličkami a olivami – letní zelenina v novém kabátku

Lečo s masovými kuličkami a olivami – letní zelenina v novém kabátku

Ztracená vejce s lilkovou pastou a sušenými rajčaty – dokonalá kombinace středomořských chutí Předkrmy a chuťovky

Ztracená vejce s lilkovou pastou a sušenými rajčaty – dokonalá kombinace středomořských chutí

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech Polévky

Studená okurková polévka – elegantní krémová verze bulharského taratoru osvěží v horkých dnech

Nápoje
Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem Nápoje

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Ryby a mořské plody
Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem – dokonalá letní chuťovka Ryby a mořské plody

Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem – dokonalá letní chuťovka

Polévky
Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Mavromatika  – řecká fazolová polévka s tymiánem Recepty

Mavromatika – řecká fazolová polévka s tymiánem

Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje Polévky

Zelená fazolková polévka s koprem – snadný oběd, který zasytí i příjemně zahřeje

Recepty
Chässchnitte – švýcarský sýrový toust, který zažene hlad raz dva

Chässchnitte – švýcarský sýrový toust, který zažene hlad raz dva

Ztracená vejce s lilkovou pastou a sušenými rajčaty – dokonalá kombinace středomořských chutí Předkrmy a chuťovky

Ztracená vejce s lilkovou pastou a sušenými rajčaty – dokonalá kombinace středomořských chutí

Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína Maso

Aspik z vepřového kolene po francouzsku – jemná delikatesa jako stvořená ke sklence vína

Recepty
Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Chässchnitte – švýcarský sýrový toust, který zažene hlad raz dva Recepty

Chässchnitte – švýcarský sýrový toust, který zažene hlad raz dva

Mavromatika  – řecká fazolová polévka s tymiánem Recepty

Mavromatika – řecká fazolová polévka s tymiánem

Sladké
Kynuté koláče s tvarohem, borůvkami a drobenkou – ryze český poklad chutná jako léto

Kynuté koláče s tvarohem, borůvkami a drobenkou – ryze český poklad chutná jako léto

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod Polévky

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Letní osvěžení z mrazáku: Mražené dortíky s ovocnou smetanovou náplní mezi lázeňskými oplatkami Sladké

Letní osvěžení z mrazáku: Mražené dortíky s ovocnou smetanovou náplní mezi lázeňskými oplatkami

Saláty
Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí!

Letní salát s ostružinami a smaženým kozím sýrem – čerstvý, křupavý a plný kontrastních chutí!

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik Recepty

Salátové wrapy s bulgurem a tuňákem – jednoduchá chuťovka na letní oslavu i piknik

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové Recepty

Slaná salátová granola s ořechy, semínky a ovesnými vločkami podle Karolíny Fourové

Recepty
Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře Ryby a mořské plody

Risotto Nero Frutti di Mare podle Marina Ristorante – efektní italská klasika s chutí moře

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto Maso

Pečená kuřecí stehna s citronem podávaná s rýží a olivami – křehké maso, které chutná jako léto

prima-cnn-news

Nejen vražda psa. Balaštíková tlačila na poslance ANO, aby odmítli více kamer na jatkách Další vývoj v kauze bitcoin: Policie zadržela Jiřikovského, měl jí utíkat po střeše Šokující rozchod: Brankář Petr Čech oznámil rozvod, s manželkou byli spolu 26 let

prima-zeny

Před kamerou po letní pauze. Vacula šel z klece do kostela, Řezníček nestihl moře Pohlreich opět v roli šéfa: Obdivuju všechny v branži, stav gastro scény se zlepšuje Kdo je kdo v novém seriálu Polabí. Hlavní postavy a jejich herečtí představitelé

prima-zoom

Kolik měří nejvyšší slunečnice světa? Králíkům v Coloradu začaly růst rohy a chapadla, podivné výrůstky děsí místní obyvatele Tajemství 2500 let staré hmoty rozluštěno. Starým Řekům sloužila k překvapivému účelu

prima-fresh

Grilovaný hermelín s melounovou salsou – sladko-pikantní kombinace s výrazným sýrem Kynuté koláče s tvarohem, borůvkami a drobenkou – ryze český poklad chutná jako léto Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

prima-cool

Nikdo 2 je podle kritiků ideálním letní peckou Vetřelec ukázal ohromné kulisy, ve kterých se natáčel první díl nového seriálu Cillian Murphy je učitel roku. V prvním traileru čelí teroru grázlů v polepšovně

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Ewa Farna žije v luxusní vile za Prahou. Manžel zdědil dům na Novém Světě Bazén, kino i dechberoucí výhledy. Brad Pitt koupil luxusní vilu za 12 milionů dolarů Kde bydlí bavič Petr Novotný? Už 50 let žije v pražských Řeporyjích

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.