Lahodný hruškový koláč s mascarpone

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Hruškový koláč s mascarpone  Foto:
Hruškový koláč s mascarpone
Foto: Škoda nevařit

Ovoce a mascarpone si na talíři opravdu rozumějí. Ať už použijete hrušky, jablka nebo broskve – vždycky je výsledek ohromující. Tenhle dezert se hodí ke všem významným chvilkám a podle kuchaře Martina Škody jsou z něj obzvláště ženy a dívky vždycky úplně mimo.

Suroviny
Těsto:
kůra z jednoho citronu
máslo 60 g + na vymazání formy
mořská sůl
voda (dle potřeby)
Náplň:
vejce 1 ks
vanilkový extrakt nebo cukr 1/2 lžičky
4 velké nebo 8 malých hrušek
loupané vlašské ořechy 50 g
tekutý med 1 lžíce
mléko (dle potřeby)
Postup
1

Do misky nasypte mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, malou špetku soli, máslo a vše rozmixujte dojemna. Pak přidejte vajíčko, 2–3 lžíce studené vody a těsto opět mixujte. Pokračujte, až se vám v misce vytvoří lepivější „hrudka“. Pak poprašte velké prkénko moukou a těsto na něm hněťte, dokud se nezpevní a nepřestane skoro lepit (asi 10 minut). Takové těsto vložte do pytlíku a nechte asi 30 minut chladit.

2

Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a nízkou formu na koláč vymažte máslem. Odpočinuté těsto rozválejte válečkem na moukou poprášené pracovní desce nebo vále na asi půlcentimetru vysoký plát. Těsto by mělo mít přibližně tvar podobný formě, do které ho budete vkládat. Těsto opatrně vložte do formy a všude ho přimačkejte, aby kopírovalo tvar formy. Přečnívající okraje odřízněte. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a vysypte na něj balíček čočky nebo fazolí. Nebojte se, luštěniny slouží jen k zatěžkání těsta po dobu pečení. Takto připravené těsto dejte na 15 minut do trouby.

3

Troubu si buď znova zapněte, nebo jen snižte teplou z předchozího pečení na 170 °C. Mascarpone, cukr, vajíčko, vanilku a mouku míchejte v misce do té doby, než se vytvoří krém, který se bude snadno roztírat (kdyby byl příliš hustý, můžete přidat trochu mléka). Pak ho rovnoměrně naneste na vychladlé předpečené těsto, přidejte oloupané přepůlené hrušky zbavené jádřinců a všech kazů. Celý koláč zasypejte rozdrcenými oříšky a zakápněte medem. Pečte asi 45 minut nebo dokud nebude povrch dozlatova opečený.

Prima tip: K vaření i k jídlu vám kuchař Martin Škoda doporučuje tuhle písníčku – Phantogram: When I'm Small.

Hruškový koláč s mascarpone  Foto: Škoda nevařit

Hruškový koláč s mascarpone. Foto: Škoda nevařit

Škoda nevařit, Foto: Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby

Osmmnáctiletý Martin Škoda vaří už dobrých osm let a pro své vrstevníky napsal kuchařku plnou skvělých receptů a hudby.

Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace.

Knihu Martina Škody „Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby“ vydalo nakladatelství Smart Press a u dobrých knihkupců ji koupíte za 399 Kč.

Videa

reklama

reklama