Suroviny
- máslo (nahrubo posekané) 60 g
- moučkový cukr 40 g
- hladká mouka 300 g
- vejce 6 ks
- sůl
- rostlinný olej
- moučkový cukr (na závěrečné pocukrování)
Na citronovo-vanilkový krém
- mléko 250 ml
- smetana ke šlehání 250 ml
- citronová kůra (z 1 citronu)
- vanilkový lusk (podélně rozpůlený, semínka vyškrábaná) 1 ks
- žloutek 6 ks
- moučkový cukr 140 g
- hladká mouka 50 g
Postup přípravy
- Na citrónovo-vanilkový krém smíchejte mléko, smetanu, citrónovou kůru a vanilku (semínka i lusk) a v kastrolku přiveďte k varu. Odstavte a nechte 20 min stát.
- Šlehačem nebo metličkou ušlehejte žloutky s cukrem do pěny a přimíchejte mouku. Přes sítko přeceďte odstáté mléko se smetanou do čistého kastrolku a znovu přiveďte k varu, stáhněte plamen a za stálého (!) míchání přidejte vaječnou směs. Vařte 3–4 minuty. Pořád míchejte. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Na těsto v kastrolku přiveďte k varu 250 ml vody, přidejte máslo, cukr a sůl. Vmíchejte mouku a vařte ještě 2 až 3 minuty, až se těsto přestane chytat stěn a začne tvořit kouli. Přesuňte těsto do mixéru s hákem. Postupně zapracujte po jednom vejce. Přesuňte těsto do zdobicího sáčku s asi 1,5 cm hvězdičkovým nástavcem. Nechte 20 min odpočinout.
- V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Sáčkem nastříkejte z těsta na plech nebo pečicí papír cca 5cm kolečka. Po částech je usmažte dozlatova (asi minutu a půl z každé strany). Hotové Zeppole odkládejte na papírové ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku.
- Vychladlé zdobte krémem a poprašte moučkovým cukrem.