Holandská omáčka
Postup
Postup přípravy
Přepustíme si máslo
Když se na povrchu utvoří pěna, sebereme ji lžící
Odstavíme a mícháme, dokud máslo není vlažné
V rendlíku šleháme žloutky s vodou, mírně osolíme a opepříme bílým pepřem
Šleháme až do pěny, kterou poznáme podle výrazně světlejší barvy
Rendlík vložíme do vodní lázně a opět šleháme (cca 3 minuty), dokud není směs dostatečně pevná
Vytáhneme ji z vodní lázně a za stálého míchání přiléváme vlažné přepuštěné máslo, dokud nedocílíme hustoty omáčky
Nakonec vmícháme citronovou šťávu a případně ještě dosolíme a dopepříme
Předkrm
Zelený chřest v Tyrolském špeku s holandskou omáčkou a zapékaný s parmezánem
Ingredience:
- 500 g chřestu
- lžíce cukru, citronové šťávy a bílého vína
- tyrolský špek
- parmezán
- máslo
Postup:
Čerstvý zelený chřest opláchneme, spodek zlehka oškrábeme, případně zdřevnatělý konec odřízneme. Vložíme na 3 až 4 minuty do vroucí vody se solí, cukrem, citronovou šťávou a bílým vínem. Po povaření propláchneme studenou vodou. Chřest zabalíme každý zvlášť do plátku tyrolského špeku. Zlehka opečeme na másle na pánvi, posypeme parmezánem a dáme na 2 minuty zapéct pod rozehřátý gril. Po zapečení nandáme na talíř a zlehka přelijeme holandskou omáčkou.
Holandská omáčka:
Ingredience:
- 5 vajec
- 0,5 cl vody
- sůl
- pepř
- citronová šťáva