Suroviny
- cuketa 150 g
- dýně 150 g
- brokolice 150 g
- lilek 150 g
- cibule 150 g
- červená paprika 150 g
- žampiony 100 g
- olej
- hladká mouka 1 hrnek
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- sodovka 300 ml
- led
Na omáčku
- sójová omáčka 5 lžic
- mirin (sladké rýžové víno) 5 lžic
- zázvor 2 cm
Na salát
- bílá ředkev 400 g
- med 1 lžíce
- rýžový ocet 2 lžíce
- olej 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- sezamová semínka 1 lžíce
Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.10 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Postup přípravy
- Promíchejte v misce všechny suroviny na omáčku a odložte ji stranou. Ředkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle na nudličky nebo ji na co nejtenčí nudličky nakrájejte. Prošlehejte med, rýžový ocet, olej, sójovou omáčku a opražený sezam. Promíchejte s ředkví a salát odložte.
- Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta – plátky, proužky, kolečka apod. Ve woku nebo hlubším kastrolu rozpalte vyšší vrstvu oleje na 180–190 stupňů. V míse smíchejte hladkou mouku a škrobovou moučku. Přilejte pořádně vychlazenou sodovku, přihoďte pár kostek ledu a zlehka dvěma hůlkami nebo obráceným koncem vařečky promíchejte na hustší těstíčko. Hrudky nevadí, ale těstíčko by mělo ulpívat na zadní straně lžíce.
- Kápněte trochu těstíčka do oleje a když ihned vyplave na hladinu a začne se smažit, ale ne ihned červenat, můžete začít smažit.
- Zeleninu postupně namáčejte v těstíčku a vkládejte do oleje – dobře to jde například grilovacími kleštěmi nebo hůlkami, tak může přebytečné těstíčko stéct zpět. Do oleje ponořte jen tolik kousků, aby se neslepily k sobě a olej se neochladil. Tak se zachová velký rozdíl teplot a těstíčko bude křupavé. Smažte do růžova a křupava, tvá to asi 2 minuty podle velikosti kousků. Vyjměte je děrovanou podběračkou na savý papír a počkejte, až se olej opět rozpálí. Stejně osmažte i zbývající zeleninu.
- Podávejte ihned s omáčkou a salátem.