Otestujte nápadité variace hummusů podle Josefa Maršálka

Hledáte zajímavou večírkovou pochoutku, která je výborná a přitom vcelku zdravá? Vsaďte na cizrnový hummus. Kuchař Josef Maršálek se s námi podělil o 3 recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Třeba už na silvestra!

Základem klasického hummusu je sezamová pasta tahini. Zkuste ji protentokrát připravit nejen ze sezamových semínek, ale i z dalších ořechů. Tahini můžete využít i k přípravě salátových zálivek, stačí naředit trochou studené vody, citronovou šťávou a olivovým olejem.

Ořechové tahini

• 200 g sezamu • 200 g kokosu • 200 g kešu • 75 g slunečnicového či sezamového oleje

Směs ořechů vložte do mírně vyhřáté trouby a při 150 °C lehce opečte. Vytáhněte a nechte vychladnout. Vložte do silného barového mixéru a spolu s olejem rozmixujte do hladké polotekuté pasty. Uchovávejte v chladničce.

Cizrnový hummus

• 100 g přes noc namočené a doměkka uvařené cizrny • 1–2 stroužky česneku • 50 g tahini • 50 g olivového oleje • 30 g citronové šťávy • ½ lžičky římského kmínu

Špenátový hummus

• 100 g přes noc namočené a doměkka uvařené cizrny • 2 hrsti čerstvého špenátu • 1–2 stroužky česneku • 50 g tahini • 50 g smetanového jogurtu • 30 g citronové šťávy • ½ lžičky soli

Čočkový hummus s kari kořením

• 100 g přes noc namočené a doměkka uvařené cizrny • 1 lžička kari koření • ½ lžičky kurkumy • 1–2 stroužky česneku • 50 g tahini • 50 g sezamového oleje • 30 g citronové šťávy • ½ lžičky soli

Postup přípravy:

Budete potřebovat barový blender nebo silný tyčový mixér. Všechny ingredience umixujte do polotekuté hmoty. Pokud se vám zdá že je hummus příliš hustý, opatrně nařeďte vodou, která zbyla z vaření cizrny. V opačném případě zahustěte lžící tahini. Do podávání uchovávejte v chladničce.

O tento báječný recept se s námi podělil Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr, který v současné době působí v CakeShop Prague v Celetné 11, www.cakeshopprague.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty