Hledáte zajímavou večírkovou pochoutku, která je výborná a přitom vcelku zdravá? Vsaďte na cizrnový hummus. Kuchař Josef Maršálek se s námi podělil o 3 recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Třeba už na silvestra!
Otestujte nápadité variace hummusů podle Josefa Maršálka
Základem klasického hummusu je sezamová pasta tahini. Zkuste ji protentokrát připravit nejen ze sezamových semínek, ale i z dalších ořechů. Tahini můžete využít i k přípravě salátových zálivek, stačí naředit trochou studené vody, citronovou šťávou a olivovým olejem.
Ořechové tahini
• 200 g sezamu • 200 g kokosu • 200 g kešu • 75 g slunečnicového či sezamového oleje
Směs ořechů vložte do mírně vyhřáté trouby a při 150 °C lehce opečte. Vytáhněte a nechte vychladnout. Vložte do silného barového mixéru a spolu s olejem rozmixujte do hladké polotekuté pasty. Uchovávejte v chladničce.
Cizrnový hummus
• 100 g přes noc namočené a doměkka uvařené cizrny • 1–2 stroužky česneku • 50 g tahini • 50 g olivového oleje • 30 g citronové šťávy • ½ lžičky římského kmínu
Špenátový hummus
• 100 g přes noc namočené a doměkka uvařené cizrny • 2 hrsti čerstvého špenátu • 1–2 stroužky česneku • 50 g tahini • 50 g smetanového jogurtu • 30 g citronové šťávy • ½ lžičky soli
Čočkový hummus s kari kořením
• 100 g přes noc namočené a doměkka uvařené cizrny • 1 lžička kari koření • ½ lžičky kurkumy • 1–2 stroužky česneku • 50 g tahini • 50 g sezamového oleje • 30 g citronové šťávy • ½ lžičky soli
Postup přípravy:
Budete potřebovat barový blender nebo silný tyčový mixér. Všechny ingredience umixujte do polotekuté hmoty. Pokud se vám zdá že je hummus příliš hustý, opatrně nařeďte vodou, která zbyla z vaření cizrny. V opačném případě zahustěte lžící tahini. Do podávání uchovávejte v chladničce.
O tento báječný recept se s námi podělil Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr, který v současné době působí v CakeShop Prague v Celetné 11, www.cakeshopprague.cz.