1
- zelí 2 sklenice
1
Postup přípravy
Husí prsa v celku a vepřové maso z plece nakrájené na kousky asi 5 x 5 cm posolíme, pokmínujeme, potřeme česnekem, přidáme špetku majoránky a necháme odležet v chladničce do druhého dne. Před pečením podlejeme maso vodou, přidáme dvě lžíce sádla a jednu nakrájenou cibuli. Přikryjeme plechem a pečeme na 250 °C, dokud maso nezměkne. V průběhu pečení podléváme. Ke konci sejmeme horní plech a necháme opéci dozlatova.
Uzené maso uvaříme ve vodě doměkka. Vývar se může použít jako základ uzené polévky s bramborem a kroupami. Zelí
Ingredience: 2 sklenice kysaného zelí (cca 1400 g)l lžička octasůlcukr krystal1 cibule150 g špeku2 lžíce sádla100 g hladké mouky
postup:
Zelí dáme do hrnce, propláchneme, přidáme sůl, kmín, vodu a vaříme asi 20 minut doměkka. Pak scedíme asi ¾ vody. Mezitím si nakrájíme cibuli a špek, společně je necháme zesklovatět, přisypeme hladkou mouku, promícháme a přidáme do zelí. Vše ještě 10 minut povaříme a dochutíme solí, cukrem a octem. Červené zelí připravíme stejně.
Houskový knedlík s petrželkou
Ingredience: 10 rohlíků50 g másla500 ml mléka2 vejce100 g hrubé moukypetrželová naťsůlmáslo
postup:
Housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a pokapeme rozpuštěným máslem. V másle rozkvedláme vejce a také nalijeme na nakrájené housky. Promícháme a necháme stát tak dlouho, až se tekutina do housek vsákne. Potom přidáme mouku, jemně nasekanou petrželovou nať, sůl a promícháme. Z těsta tvoříme kulaté knedlíky o průměru cca 6 cm nebo válečky dlouhé 8 cm a silné 5 cm. Do vroucí vody vložíme připravené knedlíky. Vaříme asi 15 minut. Horké nakrájené knedlíky pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme.
Bramborový knedlík
Ingredience: bramborové těsto v práškuvodasůl
postup:
Bramborové těsto v prášku vsypeme do mísy, přidám 3 dl vody, špetku soli a řádně vypracujeme. Uděláme tři knedlíky, které vložíme do vroucí vody a vaříme asi 20 minut. Po vylovení necháme knedlíky lehce vychladnout a nakrájíme je nití na kolečka.
Vypečené trio se zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem
Maso
Ingredience:
- 5 husích prsíček
- 1 kg plecka
- 1 kg uzené krkovice
- 2 cibule
- 1 hlávka česneku
- sůl
- kmín
- špetka majoránky