Hlavní chod
- vepřová krkovice 4 ks
Na žampiony
- olivový olej None neuvedeno
- máslo None neuvedeno
Hlavní chod
- víno 50 ml
Na žampiony
- víno 150 ml
Hlavní chod
- česnek 1 stroužek
Postup přípravy
1. V malé misce smíchejte balzamikový ocet s červeným vínem a dvě třetiny olivového oleje, přidejte česnek a vše promíchejte. Plátky masa dejte do mísy, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a vše zalijte připravenou marinádou. Maso v ní několikrát obraťte, aby se dostala všude. Zakryjte fólií a nechte marinovat 1 až 2 hodiny.
2. Zatímco se maso marinuje, uvařte brambory. Dle chuti osolte a opepřete, pak je můžete rozšťouchat s na másle orestovanou cibulkou a petrželkou.
3. Maso vyndejte z marinády a dejte stranou. V pánvi přiveďte k varu zbytek marinády spolu s cibulí a nechte zredukovat na polovinu. Hotovou omáčku dejte stranou.
4. Pusťte do masa, počítejte s opékáním 6-8 minut. Hotové porce nechte 3-5 minut odpočinout zabalené v alobalu.
5. Žampiony oloupejte a nakrájejte na čtvrtky,do pánve si dejte rozehřát máslo a trochu olivového oleje.Potom k tomu přidejte žampiony,zakápněte citronovou šťávou,aby si zachovaly barvu.Restujeme alespoň pět minut, na začátku restování přilejeme trochu vína. Na závěr přidáme trochu tymiánu a petrželovou nať.Osolíme a opepříme.
6. Odleželé steaky dejte na nahřáté talíře, přelijte omáčkou a servírujte se šťouchanými bramborami a žampiony.
Hlavní chod:
Vepřový steak s restovanými žampióny, omáčka z červeného vína a brambory
Ingredience:
4 plátky vepřové krkovice,
2 červené cibule, nakrájené na kolečka
35 ml balzamikového octa
50 ml červeného vína
150 ml extra panenského olivového oleje
1-2 stroužky česneku, oloupaného a nakrájeného,
rozmarýn,
1 kg brambor,
sůl
čerstvě namletý pepř
Na žampiony:
1kg žampionů,
olivový olej,
1/4 kostky másla,
citronová šťáva z 1 citrónu,
150 ml bílého vína,
petrželová nať,
tymián,
sůl a pepř