Suroviny
- vepřová panenka 400–500 g
- cibule 3 ks
Marináda
- švestková povidla 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- nové koření 4 kuličky
- rozmarýn (najemno nasekaný) 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pečené brambory
- brambory (uvařené ve slupce) 400 g
- olivový olej 2 lžíce
- tymián
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Rajčatový dip
- česnek 1 stroužek
- rajský protlak 1 vrchovatá lžička
- loupaná rajčata 200 g
- červené víno 100 ml
- tymián 1 snítka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Navíc
- paprika (barevné papriky, popř. další zelenina, bylinky a olej)
Článek
25 receptů na šťavnatý špíz
Maso na špízu k letnímu grilování neodmyslitelně patří. Stejným způsobem můžete připravit i zeleninu, houby, ale také ovoce. Vybrali jsme pro vás několik receptů, které...
Postup přípravy
- Nové koření rozdrťte v hmoždíři nebo čepelí nože. Vložte do misky spolu s rozmarýnem a promíchejte se špetkou soli, pepřem a povidly. Nařeďte olejem.
- Panenku nakrájejte na kostky velké asi 3 cm a promíchejte s marinádou. Překryjte misku potravinářskou fólií a nechte přes noc marinovat.
- Cibuli nakrájejte na klínky a odloupněte 4 svrchní vrstvy. Menší kousky ve středu dejte stranou na dip. Větší plátky rozdělte po dvou.
- Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Brambory nakrájejte na klínky a v míse promíchejte s olejem, solí, pepřem a lístky tymiánu. Rozprostřete na plech. Zeleninu také ochuťte a napíchejte na špejli nebo jehlu. Vložte společně do trouby. Pečte 20 minut.
- Hned se pusťte do další práce. Maso napíchejte na jehlu nebo špejli střídavě s cibulí. Rozpalte pánev, potřete olejem a špízy zprudka opečte ze všech stran. Bude to trvat asi 5 minut. Vložte do trouby k bramborám a zelenině. Společně budete jídlo dopékat 10 minut.
- Než se upečou špízy a brambory, připravte si dip. Zbylou cibuli nakrájejte nadrobno a restujte na lžíci olivového oleje tak dlouho, dokud nezačne hnědnout. Přidejte najemno nasekaný česnek, protlak a promíchejte. Osolte, opepřete, přidejte tymián a zalijte drcenými rajčaty a vínem. Nechte odpařit do zhoustnutí.