Suroviny
- rybí filet (z bílé ryby, např. tresky) 250 g
- limetka 1 ks
- kurkuma 1 lžička
- sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
- rostlinný olej (nebo ghí) 3 lžíce
- cibule (velká) 1 ks
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- římský kmín (mletý) 2 lžičky
- mletý koriandr 2 lžičky
- koření chilli 1/2 - 1 lžička
- rajčatový protlak 2 lžíce
- máslová dýně 125 g
- batáty 125 g
- kokosové mléko 200 ml
- tamarindová pasta (nemusí být) 2 lžíce
- voda 200 ml
- koriandr (nahrubo nasekaný) 1 malý svazek
- uvařená rýže (k podávání)
Postup přípravy
- Rybu nakrájejte na stejně velké kousky, přendejte do velké mísy, přidejte ½ lžičky soli a spoustu čerstvě mletého černého pepře, polovinu limetkové šťávy a polovinu kurkumy. Jemně promíchejte a dejte do lednice odležet.
- Nakrájejte cibuli nadrobno. Na pánvi rozehřejte olej na středním plamenu a cibuli opékejte do změknutí. Přidejte nastrouhaný zázvor, česnek nakrájený na tenké plátky, ½ lžičky soli, koření a zbývající kurkumu a vařte další 2 minuty, dokud se směs v pánvi nerozvoní. Vmíchejte rajčatový protlak a za stálého míchání ještě minutu restujte.
- Nakrájejte na kostky oloupanou máslovou dýni a sladké brambory. Tuto směs přesuňte do pánve s cibulí a kořením a promíchejte.
- Přilijte kokosové mléko, vodu, tamarindovou pastu, pokud ji používáte, špetku soli a černého pepře a vařte na středním plamenu 10-12 minut, dokud omáčka nezhoustne a nerozvoní se.
- Přidejte marinovanou rybu do horké kokosové omáčky v pánvi a vařte 4-6 minut, dokud ryba není propečená. Během vaření ji vařečkou nalámejte na hrubé vločky.
- Curry stáhněte z ohně, vmíchejte zbylou limetkovou šťávu a posypte čerstvým koriandrem a ihned podávejte s rýží.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Šéfkuchař Ondřej Molina Zdroj: FTV Prima