Suroviny
- rýže 2/3 balení
- řasy 1 balení
- ocet cca 2 polévková lžíce
- zázvor 2 balení
- wasabi pasta 1 kus
- sójová omáčka 1 kus
- ředkev 1 balení
- losos 10 plátek
- tuňák 10 plátek
- krabí tyčinky 8 kus
- cukr 2 polévková lžíce
- sůl 3 kávová lžička
Postup přípravy
Sushi rýži dobře vypláchneme a pokud možno vaříme v hrnci na rýži. Pokud takový nemáte, doporučuji v obyčejném hrnci následující postup: 1 díl rýže = 2 díly vody. Zprudka pod pokličkou zavaříme a ve chvíli, kdy se začne rýže vařit, stáhneme plamen na minimum.
V momentě, kdy se nám voda z hrnce odpaří, plamen zhasíme a necháme rýži dojít pod poklicí. Je vhodné ještě několikrát oheň krátce zapálit pro úplné odpaření vody. Vlažnou rýži ochutíme cca 2–4 polévkovými lžícemi rýžového octa, cukrem a solí.
Jednotlivé plátky lososa i tuňáka vkládáme na mezi hranolky z rýže, které jsme vytvarovali prsty. Krabí tyčinky, řepu ap. zabalíme pomocí bambusové rohože do rýže a plátků mořských řas. Do misek nalijeme sójovou omáčku a talíře ozdobíme nakládaným zázvorem a wasabi.
Variace sushi
Ingredience:
- 2/3 balení sushi rýže
- 1 balení mořských řas
- 1 rýžový ocet, cca 2 polévkové lžíce
- 2 balení nakládaného zázvoru
- 1 wasabi
- 1 japonská sójová omáčka
- 1 balení nakládané žluté ředkve
- 10 plátků čerstvého lososa
- 10 plátků tmavého tuňáka
- 8 krabích tyčinek
- 2 polévkové lžíce cukru
- 3 kávové lžičky soli