Těsto
- polohrubá mouka 750 g
- hladká mouka 250 g
- máslo 250 g
- vanilkový cukr
- cukr 220 g
- žloutek 5 ks
- droždí 1 a 1/2
- mléko 0.5 l
- sušené rozinky naložené v rumu 1 hrst
- sůl 1 lžička
- tvaroh
- švestková povidla (nebo jablečná)
- mák
Postup přípravy
- Vánočkové těsto se důkladně zpracuje a nechá dobře vykynout.
- Vyválí se z něj 4 až 5 placek a ty se namažou střídavě tvarohem, švestkovými a jablečnými povidly a umletým mákem, vrstvy se střídají podle barev: tvaroh, švestkový povidla, jablečná povidla a mák.
- Nejlépe se Eva peče v dortové formě, nahoře se potře rozšlehaným vajíčkem. Péci se to musí spíš pomalu, aby se vrstvy dobře udělaly.
- Moučník je sice vlhký, ale musí být propečený.
Autor receptu: Zbyněk Merunka a Saša Merunková