návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Užijte si jarní sklizeň zeleného lupení s kulinárním koučinkem

Jarní sklizeň s kulinárním koučinkem
Autor: archiv Jarní sklizeň s kulinárním koučinkem
Těšíte se na Velikonoce a na první čerstvé lupeníčko nejen do nádivky? Pak jste vyladěni na běh přírody a potřebujete jen pár rad kulinární koučky Jany Vlkové, která ví, jak si udělat předjaří ještě krásnější. Příroda dává štědře a zadarmo, tak berte, co hrdlo ráčí.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

1. S prvním jarním dnem se příroda opravdu probudila a už ji neodradí ani případné mrazíky, které mohou přijít klidně i v dubnu. Všechno raší, pučí a roste jako o závod. Plané rostliny jako by soupeřily se salátem z pole. Vydejte se ven a přineste si nějaké mladé lupení, jímž si zeleninu z obchodu nebo z trhu ozvláštníte. Jistotou je pampeliška lékařská, která se dá dobře poznat. Ochutnejte mladičkou kokošku pastuší tobolku, jejíž chuť připomíná špenát. Možná najdete i planě rostoucí polníček, tedy kozlíček polní. A nezapomeňte na šťovík kyselý.

Pampeliška - Smetánka lékařská

Pampeliška je poslem jara na loukách i v kuchyni

2. Objevte česnek podivný. Invazivní rostlina se rozrůstá jako o život a je snadněji dostupnější než česnek medvědí, který má své specifické nároky na stanoviště. Česnek podivný chutná podobně jako jarní cibulka a v kuchyni se rád podrobí stejným receptům jako jeho medvědí bratr. Udělejte si pesto, nakrájejte ho na chléb s máslem, s tvarohem nebo klidně se sádlem. Přidejte ho ke králíkovi nebo k jehněčímu a také do polévky místo pažitky. Trhejte bez zábran, naše domácí rostliny, které jsou jím utiskované, vám jen poděkují.

Česnek podivný roste ve velkém i v městských parcích Foto: Česnek podivný roste ve velkém i v městských parcích. Foto: Jana Vlková

3. Velikonoční nádivku si udělejte úplně tradiční. Kopřivy jistě, o tom žádná, ale jsou i další bylinky. Vyzkoušejte popenec obecný, který má příjemnou kořeněnou chuť a je příbuzný s tradičně používanou majoránkou. Jako cibulka poslouží nějaký přírodní česnek a jako petrželka mladá bršlice kozí noha. Ta roste často na stejných místech jako kopřivy. A pak se nijak neomezujte v dalším zeleném lupení. Cokoli jedlého najdete, můžete použít. Pokud bude zrovna zima nebo nebudete mít chuť na salát, použijte i pampelišku, kokošku, čekanku, řebříček.

Recept na duben podle Jany Vlkové

Šťovíkový salát se sušeným ovocem na lehkou večeři

Šťovíkový salát se sušeným ovocem Foto:

Kyselá chuť šťovíku se výborně doplňuje se sladkým sušeným ovocem a jeho lehkost vyrovnají ořechy.

Potřebujete:

• velká hrst listů šťovíku a případně další salátové byliny (pampelišky, kozlíček polní, kokoška)

• rozinky nebo sušené brusinky nebo nasekané sušené švestky

• nasucho opražené vlašské ořechy

• černé olivy

• tvrdý sýr, na kousky nakrájený

Na francouzskou zálivku:

• 1 lžíce vinného octa

• 1 lžička dijonské hořčice

• sůl a čerstvě namletý pepř

• 2 lžíce olivového oleje

Všechny rostliny důkladně omyjte. Šťovík a pampelišky nakrájejte na proužky, kozlíček natrhejte.

Opražené ořechy nasekejte na hrubé kousky, rozinky opláchněte, případně přidejte olivy nebo sýr nebo oboje. V octu rozmíchejte hořčici, sůl a pepř, pak přilijte olej a ještě jednou důkladně rozmíchejte, až vznikne hladká emulze. Zálivku nalijte na salát, zamíchejte a ihned podávejte s chlebem jako lehký předkrm nebo jako přílohu třeba k postní rybě.

Kdo je Jana Vlková:

Je první kulinární koučka v Česku. Pomáhá lidem hledat cestu ke správnému vztahu k jídlu. Je také autorkou úspěšných knih Květinová kuchařka a Notes květinové kuchařky, pravidelně pořádá kurzy sběru a vaření jedlých květin. Při všech svých aktivitách se snaží probouzet v lidech radost z jídla a radost ze života. Více na www.kytkykjidlu.cz

Související témata: medvědí česnek , kytkožrouti , jedlé býlí , jarní byliny , pampeliška
Reklama