Suroviny
- tygří krevety 12 ks
- Česnek 1 stroužek
- čerstvý nastrouhaný zázvor 1 lžíce
- sambal pasta 1 lžíce
- Olivový olej 50 ml
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvá citronová šťáva
Beurre blanc
- bílé vino 300 ml
- Šalotka 1 ks
- čerstvý tymián 4 snítky
- smetana 33 % 50 ml
- Máslo 250 g
- Česnek 1 stroužek
- čerstvý nastrouhaný zázvor 1 lžička
- sambal pasta 1 lžička
- Sůl
- čerstvá citronová šťáva
- Pažitka
Seznamte se:
Marek Raditsch – Kampa Park
Vařím primárně v restauraci Kampa Park, ale i v Hergetově Cihelně. Nejraději používám ryby a plody moře, ale samozřejmě miluji i ostatní suroviny. Mám rád jednoduchost v přípravě jídel, s důrazem na hlavní surovinu a snoubení jednotlivých chutí v konečném výsledku na talíři. Spotřeba ryb v Čechách je dle mého názoru stále nízká, tak doufám že mými recepty a prezentací jídel z nich, mohu alespoň částečně pomoci tento nešvar zlepšit.
Proč máš rád krevety?
Krevety jsou dobrým začátkem pro lidi, kteří mají z plodů moře obavy. Krevet je veliká škála a mají neuvěřitelně široký záběr využití.
Kde jsi se s nimi poprvé setkal / ochutnal je?
První krevety jsem ochutnal v dětství, tzv. kril krevetky, které se k nám dovážely v plechovce z Ruska. A od té doby jsem si je zamiloval.
Postup přípravy
- Syrové krevety oloupejte, zbavte hlavy a střívek. Nahrubo nakrájenou šalotku dejte do rozpáleného rendlíku, kde ji zalijte vínem a zredukujte na sirup.
- Krevety promíchejte s pastou sambal, česnekem a trochou olivového oleje. Dále si najemno nakrájejte pažitku a nastrouhejte česnek se zázvorem. Rozpalte pánev a začněte krevety opékat. Osolte je a otočte. Dohromady je opékejte 3 až 5 minut. Ke konci je zakápněte citronovou šťávou a vyndejte je.
- Do zredukovaného vína při nízké teplotě přidejte trochu smetany a vmíchejte ztuhlé máslo, až se vytvoří hladká emulze. Dochuťte tymiánem, česnekem a zázvorem. Proceďte přes cedník, přidejte pažitku, sambal a dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s bílým pečivem.