Suroviny
- dýně Hokkaidó (malá) 1 ks
- olivový olej
- pepř
- tymián
- bazalka
- oregano
- šalotka 1 ks
- loupaná rajčata 1/2 plechovky
- mascarpone 2 lžíce
- špagety
- pistácie
Postup přípravy
- Dejte vařit vodu na špagety.
- Hned potom si dejte péct dýni. Nakrájejte ji na klíny, očistěte od semínek a vyskládejte ji do zapékací misky nebo na plech. Pokapejte olivovým olejem, posypte pepřem, solí, tymiánem, bazalkou i oregánem a dejte zhruba na 15 minut péct.
- Mezi tím si oloupejte šalotku, nakrájejte na drobno a na olivovém oleji zpěňte. Přidejte loupaná rajčata a nechte probublávat.
- Jakmile se dopeče dýně většinu obsahu i s olejem přendejte k rajčatové omáčce. Chvíli povařte a pak rozmixujte do hladka.
- Dejte vařit špagety podle návodu na obalu.
- Do omáčky přidejte mascarpone. Osolte, opepřete, případně ještě přidejte bylinky.
- Ořechy rozbijte paličkou na maso – jen tak na hrubo. Špagety polijte omáčkou a posypte pistáciemi.