Suroviny
- smetana ke šlehání (33%) 3 kelímky
- vanilkový lusk 1 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr 80 g
- žloutek 7 ks
- cukr (k vyšlehání žloutků ) 1 lžička
- cukr (na zkaramelizovanou krustu) 1 lžička
Připravte Crème Brûlée podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Uděláme si francouzský dezert Crème Brûlée. Předem upozorňuju, že je to tak dobrý, že si na tom vypěstuješ závislost.
Postup přípravy
- Do rendlíku nalij smetanu, vem si vanilkový lusk, šmikni ho vejpůl, plochou stranou nože vyškrábni semínka a přihoď ke smetaně. Já dělám jeden a půl dávky, tak jsem přidal ještě vanilkový extrakt.
- Přidej cukr a přiveď k varu. Pak to hned vypni a jestli jsi dutohlav, nastav si minutku na 15 minut.
- Do nějaký vyšší misky si postupně odděl žloutky. Lžičkou cukru si pomůžeš k lepšímu vyšlehání.
- Až ti pípne minutka, tak postupně a po částech do těch žloutků zamíchej tu odstátou smetanu. Takhle postupně se ti to bude líp míchat a nemůže se ti to srazit. Ve finále to ještě přeceď přes jemný cedník, ať to máš hezky hebounký.
- Připravenou směs nalij do kokotek. Tím, Franto, nemyslím ty uřvaný kamarádky tvojí starý. Tak se jmenujou tyhle ohnivzdorný misky.
- Dej je do vhodný nádoby a asi do poloviny zalij horkou vodou. Do trouby s tím na 140 °C na 30 minut.
- I když se ti ten puding bude v prostředku ještě třást, tak to vyndej, ono to ještě chvilku dojede. Hned to vyndej z lázně, a jestli nemáš krycí jméno Johnny Azbest jako já, použij chňapku nebo utěrku.
- Nech to při pokojový teplotě zchladnout, pak aspoň 3 hodiny v lednici. Posyp lžičkou cukru a dostaň ho do všech krajů.
- Abys udělal z cukru tu zkaramelizovanou krustu, potřebuješ flambovací pistoli. Zapalovačem to, Franto, nepůjde. Oheň, ta svině, totiž normálně hoří nahoru. Ta pistole stojí asi pětikilo. Jestli nechceš utrácet, rozpusť si v rendlíku karamel.
- Tu krustu dělej pomalu, krouživými pohyby, jinak ten cukr spálíš a bude to hořký. Potom to nech minimálně 3 minuty zchladnout. Jakmile to jednou uděláš, povede se ti to a ochutnáš, už to budeš dělat furt. A hlavně se s nikým nebudeš chtít dělit. Celý to pak skončí jenom dvěma způsoby. Buď ti dojdou prachy a nebudeš už mít na suroviny, protože to není levný, anebo se toho užereš k smrti a světu se uleví. Až to budeš mít hotový, tak si proklepni krustu lžičkou, ať slyšíš, jak krásně křupe.
Vyzkoušejte také italskou panna cottu s ovocným přelivem podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem