Suroviny
- gorgonzola 350–400 g
- mascarpone 250 g
- vlašské ořechy (nahrubo nasekané a opražené) 3 lžíce
- lískové ořechy (nahrubo nasekané a opražené) 2 lžíce
- sušené meruňky (propláchnuté, osušené a pokrájené) 3 lžíce
- sušené fíky (a datle, část pokrájená a část k podávání) 1 hrst
- tymián 2 snítky
- med 1 lžička
- barevný pepř (čerstvě drcený)
- pečivo
Postup přípravy
- Všechny ořechy překrájejte nahrubo a nasucho orestujte na pánvi, mají výraznější chuť. Odstavte a nechte vychladnout. Meruňky opláchněte horkou vodou, osušte, nakrájejte nadrobno. Menší polovinu fíků a datlí také pokrájejte na kousky.
- Asi 150 g mascarpone promíchejte v misce s ořechy, meruňkami, s menší částí datlí a fíků, pepřem a medem.
- V druhé misce smíchejte zbytek mascarpone s kousky gorgonzoly.
- Formu vyložte potravinovou fólií tak, aby na stranách přečnívala. Na dno dejte vrstvu utvořenou z poloviny sýrové směsi, na ni vrstvu ořechovo-ovocné směsi a zakončete další sýrovou vrstvou. Zakryjte přečnívající fólií a dejte na několik hodin do chladničky.
- Před podáváním odkryjte horní část fólie znovu do stran a terinu opatrně vyklopte na prkénko. Podávejte se zbylými datlemi, fíky, tymiánem. Doplňte polníčkem, pečivem a čatní, chcete-li.
PRIMA TIP: Na jaře a v létě nahraďte datle a fíky mladými světlými lístky fialek, sedmikrásek, bršlice, řebříčku, kontryhele, maliní a jiných oblíbených jedlých divokých bylin.