Suroviny
- špek 100 g
- smetana 200 ml
- hovězí maso 1 kg
- mrkev 3
- vejce 1
- celer 1/4
- máslo 125 g
- petržel 3
- sůl
- bobkový list
- cukr
- nové koření
- pepř celý
- ocet
- brusinky
Knedlík
- polohrubá mouka 400 g
- droždí 30 g
- cukr krystal 1 ML
- rohlík 1 a 1/2
- mléko 250 ml
- sůl 1 ML
Postup přípravy
Svíčková
- Polovinu bílého špeku si nakrájíme na hranolky a prošpikujeme hovězí maso. V hlubší pánvi si na másle orestujeme mrkev, petržel a celer nakrájené na kostky. Zeleninu i maso přendáme do pekáčku, zamícháme ještě i zbytek bílé slaniny nakrájené na kostky, zalijeme cca sklenicí vody (aby se zelenina a maso nepřipálily), přidáme koření a dáme do předehřáté trouby.
- Pečeme přikryté do změknutí masa (u hovězího zadního cca 2,5 hodiny). Po upečení maso vyjmeme na talíř a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Omáčku zjemníme smetanou a dochutíme dle vlastní chuti cukrem, solí, octem. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme zahustit jíškou z hladké mouky a másla – povaříme, aby nešla cítit mouka.
- Maso se lépe krájí, jakmile je studenější, ohřát ho můžeme v páře, stejně jako knedlíky. Svíčkovou podáváme s knedlíkem a brusinkami.
Knedlík
- Polovinu mléka si ohřejeme, ať je vlažné, přidáme cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Do mísy si nakrájíme na kostky rohlíky a zalijeme je zbytkem mléka smíchaným s rozšlehaným vejcem.
- Přidám mouku a sůl a kvásek a vytvoříme těsto – necháme vykynout na teplém místě. Z těsta uděláme 3 knedlíky, které ještě necháme chvíli kynout a poté vaříme ve větším hrnci 7–8 minut z každé strany.
- Hotové knedlíky, které nebudeme hned podávat, propíchneme špejlí, aby z nich odešla pára a nesrazily se.
Autor receptu: Vendula Otáhalová