Suroviny
- vepřová krkovice 1 kg
- paprika 100 g
- rajče 100 g
- cibule 100 g
- rajský protlak 1
- sádlo 1 PL
- mouka
- sůl
- mletá pálivá paprika
- sladká paprika
- majoránka
- ocet
Karlovarský knedlík
- bílé pečivo 500 g
- vejce 3
- máslo 70 g
- hrubá mouka 500 g
- plnotučné mléko 200 ml
- sůl
- petržel
Postup přípravy
- Krkovici nakrájíme na plátky, do hrnce dáme trochu sádla a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme krkovici, necháme zatáhnout, přilijeme horkou vodu a dusíme asi hodinu. Než maso změkne, omyjeme si a pokrájíme zeleninu, kterou vložíme do hrnce k téměř měkkému masu spolu s rajčatovým protlakem.
- Nakonec dochutíme solí, pálivou a sladkou paprikou, majoránkou, popřípadě trochou octa.
Karlovarský knedlík
- Rohlíky pokrájíme na kostičky, rozehřejeme máslo spolu s mlékem a nalejeme na kostičky, aby se nasákly. Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky spojíme spolu s moukou, solí, pokrájenou petrželkou, přidáme k namočeným rohlíkům, promícháme.
- Z bílků vyšleháme sníh, pomalu a jemně smícháme s těstem a necháme pět minut odpočinout. Vytvoříme šišky, vložíme je do zapékací misky, přidáme trochu vody a dáme do trouby péct na 180 °C.
Autor receptu: Zdeněk Gabriel