Suroviny
- listový špenát (mražený) 650 g
- hladká mouka (je možné zahustit i špaldovou) 3 lžíce
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- vývar (hovězí nebo zeleninový) 1 l
- cibule 1 ks
- máslo 1 velká lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
K podávání
Postup přípravy
- Cibulku nakrájejte najemno, zpěňte v hrnci na másle a oleji, zaprašte 2 lžícemi mouky a chvíli opékejte.
- Jíšku zalévejte vařícím vývarem a vše míchejte metličkou (pozor, prská to). Malý trik na jíšku, který se vymyká všem návodům – jíška musí být hodně rozpálená a vývar úplně vařící, když jím zaléváte jíšku, vše míchejte metličkou, jen je třeba dát pozor, aby se člověk nespálil, jinak je to ale osvědčená metoda, aby se neudělaly v polévce/omáčce hrudky.
- Do vývaru přidejte špenát a vaříte cca 20 minut. Potom polévku ponorným mixérem rozmixujte, vraťte na sporák, osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Podle toho, jak se zdá polévka hustá, přilijte buď jen smetanu, nebo smetanu rozkvedlanou se zbylou lžící mouky, která polévku ještě zahustí. Potom ještě cca 5–10 minut polévku provařte, podle toho, zda jste do smetany přidali mouku, nebo ne.
- Podávejte s tousty a lososem.