Suroviny
- kachní prsa s kůží 300 g
- směs drobných salátových listů (nejlépe s červenou čekankou) 150 g
- Listové těsto
- celer 2 řapíky
- vlašské a lískové ořechy 1 hrst
- Sůl
- Med 2 lžíce
- krystalová sůl (fleurdesel, maldonská)
Na dresink
- kefír 150 ml
- čerstvý sýr s ořechy 50 g
- naklíčená řeřicha 1 vanička
- olivový nebo ořechový olej
- pár kapek zeleného tabaska
- Pepř
Rozhodně jsem chtěla použít kachní prsa, asociace nabrala spád na anglické „duck“, a jak se řekne duck, ihned si vybavím americké DJ duo Duck Sauce a jejich singl Barbra Streisand.
Když jeden pracuje v rádiu, některé songy prostě slyší tolikrát, že se mu dostanou pod kůži. Tolik na vysvětlenou. Až budou všichni přejedení Caesara a začnou šílet, že chtějí mít v salátové nabídce Barbru, tak aby bylo naprosto jasné, jak název vznikl, a nevedly se dlouhé úvahy a dohady, jak je tomu právě v případě salátu Caesar.
Postup přípravy
- Rozpalte troubu na 200 stupňů a začněte s krutony z listového těsta. Když si koupíte těsto rozválené, je už přímo na pečicím papíru. Ostrým nožem odřízněte část velkou přibližně 20 x 20 cm, tím proříznete i papír. Teď už tolik netlačte, prořízněte těsto vždy až k papíru a vytvořte mřížku – každá kostička by měla mít cca 1 x 1 cm. Po upečení vzniknou krutony, které půjdou snadno oddělovat. Těsto s papírem přesuňte na plech – a do trouby s ním, dokud krutony nezezlátnou. Bude to trvat kolem 10 minut. Ztlumte teplotu v troubě na 150 stupňů, krutony vyndejte a nechte chladnout. Troubu nevypínejte.
- Nyní se budeme věnovat kachnímu prsíčku. Tomu postačí steaková úprava s trochou pozornosti a péče navíc. Dovozová kachní prsa z Francie nebo Maďarska se prodávají po jednom kusu, který může vážit kolem 350 g. Potřebují delší pobyt v troubě, aby se dostatečně propekla. Pokud použijete naopak dva malé kousky, budete muset přizpůsobit dobu pečení.
- Kůži nařízněte do mřížky tak, abyste se neprokrojili do masa. Řežte ostrým nožem v úhlu 45 °. Pánev, kterou můžete později vložit do trouby, rozehřejte na středním plameni. Při vyšší teplotě by se kůže začala pálit, ještě než pustí dostatečné množství tuku. Maso nechte zatáhnout a zezlátnout, nejdřív na straně s kůží. Té to bude trvat trochu déle, asi 8–10 minut. Ale zároveň pustí dostatek tuku pro pohodlné opečení druhé strany steaku. Pak můžete na teplotě přidat, maso obrátit a počkat přibližně další 2 minuty, dokud se i druhá strana neopeče dozlatova.
- Do pánve přidejte med. Prsíčka ve vzniklé šťávě dostatečně vymáchejte. Osolte. Pánvičku s masem přesuňte do předehřáté trouby. Maso by tentokrát mělo směřovat kůží nahoru. I tady se vyplatí použít teploměr na steaky. Stav medium, tedy kolem 61 stupňů, se jeví jako ideální. Vysoká prsíčka by měla zůstat v troubě asi 15 minut, nízká a drobnější jen 8 minut. Před podáváním je nechte ještě dalších 8 minut odpočívat přikrytá alobalem.
- Odeberte část řeřichy na dekoraci. Všechny ingredience na dresink vložte do vysoké sklenice nebo speciální nádoby a rozmixujte ponorným mixérem. Očistěte směs salátů, roztrhejte (nebo překrájejte) větší listy na kusy tak akorát na vidličku. Škrabkou na brambory oloupejte řapíky celeru a nakrájejte je na tenké plátky. Ve velké míse smíchejte salát a celer s polovinou dresinku, zbylou část nechte na finální dekoraci a případné přidání. Salát musí být vzdušný. Rozdělte na talíře, posypejte krutony, ořechy a odloženou řeřichou a poklaďte tenkými plátky růžových kachních prsíček. Na závěr dozdobte salát solnými krystalky.
- Prima tip: Pokud si chcete ušetřit práci, můžete použít i uzená nebo dokonce sušená kachní prsa, která se prodávají často již nakrájená na velmi tenké plátky. V tom případě vám rozhodně postačí menší množství než uváděných 300 g. A vynecháte krystalkovou sůl, protože maso už je slané dost.