Suroviny
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 stonky
- česnek 3 stroužky
- hřiby 4 ks
- hladká mouka 3 lžíce
- brambory 3 ks
- voda 1,5 litru
- bobkový list 3 ks
- mletý kmín 1 lžička
- majoránka 2 lžičky
- muškátový květ 1 špetka
- sůl
- pepř
- libeček (čerstvý) 1 snítka
Loňská sezona byla pro houbaře pohromou. Já sama, i přes mnohé snahy, jsem za celý rok (!) nenašla jedinou houbu, až 26. prosince na hodobožové procházce jsem objevila pár čirůvek, které jsem si tedy musela ověřit v atlase, ale nemohla jsem je v tom lese nechat :)
Takže chápete, že mám ohromný houbařský deficit. Jakmile jsem na sociálních sítích zaregistrovala první nesmělé fotky vyfocených hřibů, musela jsem do lesa!
Momentálně rostou nejvíc kováři – hřiby s temně hnědou sametovou hlavou a červeno-žlutou nohou, která po rozkrojení okamžitě zmodrá. Krásná pevná houba s výbornou chutí, která si svou strukturu zachová i při vaření a zůstane krásně křupavá. Taky jsme našli pár holubinek a někde snad rostou i praváci :)
A tady máte recept na mojí milovanou bramboračku, plnou chutí a vůní a vůbec... Uvařte si ji :)
Postup přípravy
- Ve větším hrnci nechte rozehřát ghí nebo máslo a dosklovata na něm orestujte na kostičky nakrájenou cibuli. Pak přihoďte na půlkolečka nakrájenou mrkev, řapíkatý celer na plátky a najemno nasekaný česnek a nechte lehce zarestovat.
- Do hrnce přidejte na silnější plátky nakrájené houby, promíchejte a nechte houby lehce změknout za občasného míchání. Směs v hrnci zasypte hladkou moukou, dobře promíchejte a poté zalijte horkou vodou z varné konvice. Opravdu pečlivě rozmíchejte a vsypte na střední kostičky nakrájené brambory.
- Do polévky přidejte bobkové listy, mletý kmín, majoránku, muškátový květ, sůl a pepř. Přikryjte a na mírném ohni vařte asi 15 minut do změknutí mrkve a brambor.
- Před podáváním ochutnejte a případně dosolte (brambory při vaření hodně soli natáhnou). Nakonec vmíchejte nakrájený čerstvý libeček a servírujte, nejlépe s čerstvým kváskovým chlebem.