Těsto
- vejce 4 ks (žloutky + ušlehaný sníh)
- cukr krupice 150 g
- polohrubá mouka 200 g
- kakaový prášek 1/2 pytlíku
- olej 6 lžic
- voda 6 lžic
- kakao 2 lžíce
Krém
- jablka (zbavená jádřinců a nakrájená na malé kousky) 400 g
- máslo 1 lžíce
- citronová šťáva 1-2 lžíce
- skořice 1/2 lžičky
- vanilkový cukr 1 pytlík
- skořicový cukr 1 pytlík
- badyán 1 ks
- voda 2 lžíce
- cukr
Ostatní
- vanilkový pudink 1 ks
- ztužovač šlehačky 1 ks
- smetana ke šlehání 250 ml
- zakysaná smetana 200 g
Postup přípravy
- Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny, při stálém šlehání opatrně přilévejte olej a teplou vodu. Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
- Pečte na vymazaném a vysypaném nebo pečicím papírem vyloženém plechu při 180 °C přibližně 20–25 minut.
- Nakrájená jablka dejte do kastrůlku, podlijte vodou, přidejte citronovou šťávu, vanilinový a skořicový cukr, badyán, máslo a duste, ale jen chvilku, aby se jablka nerozvařila. Dejte vychladit.
- Do misky, která jde dobře uzavřít víkem, dejte obě smetany, promíchejte, vsypte pudink a ztužovač. Misku uzavřete a třeste s ní, dokud se nevytvoří krém. Pak vmíchejte vychladlá jablka.
- Na upečené a vychlazené těsto natřete krém a dejte vychladit. Můžete posypat skořicí, kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.