Suroviny
- máslo 3 plátky
- cibule 1 ks
- řapíkatý celer 1/2 stonku
- losos 200 g
- kulatá rýže 4 hrsti
- vodka 1 panák
- šlehačka 1/2 sklenky
- vývar 1 litr
- parmazán (čerstvě strouhaný)
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Do většího kastrolu dejte máslo a nadrobno nakrájenou cibuli s řapíkatým celerem. Vše osmahněte dosklovata. Pak přidejte lososa nakrájeného na menší kousky a rychle osmahněte.
- Do hrnce přidejte propláchnutou rýži a orestujte ji, aby se všechna zrnka obalila máslem. Zalijte vodkou, promíchejte a počkejte, až se tekutina vsákne do rýže.
- Postupně přidávejte po naběračkách horký vývar a občas promíchejte. Ve chvíli, kdy bude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně doměkka, přidejte lžíci másla, opepřete a zalijte šlehačkou. Jemně promíchejte a nechte pod pokličkou 3 minuty odpočívat, aby se chutě propojily. Při servírování zasypte rizoto strouhaným parmezánem.