Suroviny
- Olivový olej 6 lžic
- vepřový krk s kostí 400 g
- cibule, nasekaná najemno 1 ks
- suché bílé vino 150 ml
- konzervovaná rajčata 2x 400g plechovka
- passata 2 lžíce
- bazalkové lístky
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- těstoviny rigatoni 400 g
- strouhaný parmazán 100 g
Postup přípravy
- V silnostěnném hrnci s těžkým dnem rozpalte olej, pak na něm ze všech stran opečte maso, aby se zatáhlo a zhnědlo. Vyjměte ho a na oleji opečte cibuli pěkně dozlatova. Přilijte víno a chvíli provářejte, aby se odpařil alkohol. Pak vmíchejte rajčata a passatu, do hrnce vraťte maso a na mírném plameni vařte minimálně 1,5 hodiny, aby maso změklo. Je-li to nutné, přilijte vždy trochu vody.
- Rozpadající se maso oberte od kostí – natrhejte ho do omáčky, vmíchejte bazalkové lístky a vše podle chuti osolte a opepřete.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, aby byly al dente, pak je vmíchejte do omáčky. Podávejte posypané parmazánem.