Korpus
- hladká mouka 500 g
- máslo 226 g
- cukr krupice 300 g
- kakao 30 g
- vejce 4 ks
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- podmáslí 480 ml
- potravinářské barvivo 1 lžička
- vinný ocet 3 lžičky
- jedlá soda 2 lžičky
- sůl 1 lžička
Krém
- mascarpone 400 g
- sýr Philadelphia (krémový sýr ) 400 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- moučkový cukr 150 g
- vanilkový extrakt 2 lžičky
Postup přípravy
- Příprava korpusu: Korpus pečeme tak, že připravíme každý plát těsta zvlášť. Potřebujeme formu o průměru 27 cm, ve které postupně upečeme dvě várky.
- Troubu rozpálíme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, zapneme do obruče a boky vymažeme máslem.
- Polovinu změklého másla a cukru vyšleháme do hladké hmoty. Po jednom přidáme 2 vejce, která důkladně zapracujeme; stále šleháme. Nakonec přidáme lžičku vanilkového extraktu.
- Polovinu mouky smícháme s 15 g kakaa a 1/2 lžičkou soli. Polovinu podmáslí smícháme s 1/2 lžičkou gelové barvy a důkladně rozmícháme.
- Šlehač snížíme na střední otáčky a po částech přidáváme obarvené podmáslí a moučnou směs, až vše spotřebujeme a vznikne vláčné tužší těsto.
- Ve skleničce smícháme 1 a 1/2 lžičky octa s 1 lžičkou jedlé sody. Okamžitě se začne tvořit pěna, kterou přidáme k těstu, rychle zamícháme a nalijeme do připravené dortové formy. Pečeme 25–30 minut, dokud není zapíchnutá špejle suchá.
- Korpus necháme na mřížce zchladnout asi 10 minut, pak odstraníme boky a dno a necháme ho zcela vychladnout. Stejným způsobem upečeme druhý plát. Potom, co korpusy zcela vychladnou, je po jednom zabalíme do fólie a dáme do lednice vychladit minimálně na hodinu (raději přes noc). Bude se s nimi lépe pracovat.
- Příprava krému: Zchlazené mascarpone dáme do mísy s vychlazenou šlehačkou a cukrem. Spustíme šlehač na střední výkon a minutu vše mícháme. Pak pustíme vysoké otáčky a cca 3 minuty šleháme – krém zhoustne a zpevní. Poté zašleháme krémový sýr (po lžičkách) a nakonec vanilkový extrakt.
- Prima tip: Dort obsahuje umělá barviva. Sice jen lžičku na celý dort, ale obsahuje. Takže pokud se striktně vyhýbáte umělým barvivům ve stravě, můžete tuhle část vynechat (ale zároveň oželet červenou barvu, dort bude hnědý, ale ničemu to nevadí, na chuti to nepoznáte), A nebo si najděte obdobný recept z červené řepy.