Těsto
- mléko 375 ml
- máslo 100 g
- hladká mouka 220 g
- sůl špetka
- vejce 5 ks
Krém
- plnotučné mléko (nebo smetana) 500 ml
- žloutek 6 ks
- vanilka špetka
- cukr krupice 4 lžičky
- mouka (pouze pokud je krém z mléka) 4 lžíce
Dokončení
- moučkový cukr (nebo citronová poleva)
Postup přípravy
- Mléko povařte s máslem. Můžete místo mléka použít i vodu, ale mléko je rozhodně lepší :) Do vroucí tekutiny vsypávejte mouku se špetkou soli. Míchejte tak dlouho, až se těsto nechytá stěn hrnce. Nechte vychladnout a do zcela studeného po jednom vešlehejte vejce.
- Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s hvězdicovitou násadkou a na plech pokrytý pečicím papírem z něj tvořte kroužky o průměru asi 5 cm. Pečte 15 až 20 minut při 180 stupních bez otevírání trouby, až těsto zezlátne. Vychladlé věnečky opatrně rozkrojte.
- V nejlépe kovové misce, postavené na hrnec s mírně vroucí vodou, šlehejte přísady na krém do zhoustnutí. Nechte vychladnout a do studeného krému přidejte trochu rumu a spojujte jím věnečky.
- Podávejte poprášené moučkovým cukrem nebo zakápnuté citronovou polevou.