Suroviny
- máslová dýně (oloupaná, s vyškrábnutými semínky a rozřezaná na rovnoměrné dílky) 450 g
- mražená zeleninová směs (balíček brokolice, pórku a zelí, nebo podobné zeleniny) 250 g
- listové těsto (chlazené) 320 g
- tymián (čerstvý, nebo 1 lžička sušeného) pár větviček
- sýr s modrou plísní 100 g
- máslo oříšek
Zeleninový koláč z máslové dýně, Foto: isifa.com
Postup přípravy
- Oříšek másla rozpusťte na velké pánvi, vložte dýňové plátky a pečte je přiklopené asi 10 minut. Občas je obraťte a promíchejte. Mezitím dejte asi na 3 minuty zeleninu do mikrovlnné trouby. Vyberte změklou dýni do mísy, přidejte k ní zeleninu a nechte asi 10 minut zchladit.
- Rozehřejte troubu na 200°C, u plynové na stupeň 6. Těsto rozbalte a položte na pečící papír a pevný plech na pečení. Okraje namačkejte asi 1 cm nahoru, aby vytvořily okraje. Okraje můžete dekorativně vytvarovat, základ těsta propíchejte vidličkou.
- Těsto posypte vařenou zeleninovou směsí, opečenou dýní, přidejte větvičky tymiánu a nadrobno nadrolený sýr.
- Koláč pečte 35 – 40 minut na dně trouby. Servírujte horké, posypané pepřem.