Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vepřová líčka s polentou
Vyzkoušejte i delikátní líčka telecí:
Recept
Telecí líčka s bramborovou kaší
Suroviny (4 porce)
Maso:
- mrkev 2 ks
- celer 300 g
- Cibule 1 ks
- Česnek 4 stroužky
- rostlinný olej 3 lžíce
- vepřová líčka 800 g
- rajský protlak 2 lžíce
- suché červené víno 300 ml
- víno marsala 150 ml
- čerstvá majoránka 4 snítky
- hovězí vývar 500 ml
- studené máslo 50 g
- řapíkatý celer 1 řapík
- čerstvá majoránka 15 lístků
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Jednu mrkev a celer nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno, česnek podrťte. V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a zprudka v něm opečte osolená a opepřená líčka ze všech stran dohněda. Vyjměte je, do hrnce vlijte 1 lžíci oleje a orestujte na něm mrkev, celer a cibuli dotmava. Vsypte česnek a opečte ho dozlatova. Vlijte protlak a obě vína, nechte je vyvařit a vložte zpět líčka. Přidejte snítky majoránky, zalijte vývarem, přiklopte a duste doměkka, zhruba 3 hodiny.
- Mezitím připravte polentu dle návodu na obalu. Vsypte ji do teplé vody s mlékem a uvařte do zhoustnutí. Množství tekutiny záleží na druhu polenty.
- Maso vyjměte na talíř a uložte do trouby vyhřáté na 50 stupňů, aby zůstalo v teple. Omáčku přeceďte a svařte na požadovanou hustotu. Vmíchejte máslo, osolte a opepřete. Vraťte maso do omáčky a prohřejte.
- Mezitím nakrájejte řapíkatý celer a zbylou mrkev na plátky a orestujte je na zbylém oleji doměkka. Na talíř rozdělte polentu a líčka s omáčkou a ozdobte opečenou zeleninou a lístky majoránky.
Kulinárium
ZDENĚK POHLREICH
Po sérii úspěšných kuchařek, představuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich knihu, která jim měla logicky předcházet. Kulinárium představuje 17 kuchařských metodik a sto receptů, kterými si je můžete vyzkoušet a naučit.
„O receptech vaření není,“ tvrdí Zdeněk Pohlreich. „Celý vtip je v tom, že jakmile ovládnete pravidla, už se jen zajímáte o nabídku matky přírody, kterou zpracujete tím nejlepším možným způsobem.“ Úvodní část předkládá charakteristiky metodik, detailnější popis následuje před každou tematickou kapitolou. Jasně tak pochopíte, co se se surovinou v hrnci, pánvi nebo v troubě děje a pochopíte, jak jednotlivá jídla vznikají. A můžete se pustit do zkoušení vlastních chuťových kombinací.
Vydalo nakladatelství Sevruga, 280 stran.