reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Vepřová líčka s polentou
Autor: Marek Bartoš / Kulinárium Vepřová líčka s polentou

Vepřová líčka s polentou

Hodnoceno: 2x
Líčka jsou vemi jemné maso, které se dlouhým dušením promění v absolutní lahůdku, která se téměř rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte tentokrát vepřová líčka s kořenovou zeleninou a kukuřičnou polentou.
nad 2 hodiny
4 porce

Vyzkoušejte i delikátní líčka telecí:

Recept

Telecí líčka s bramborovou kaší Foto:

Telecí líčka s bramborovou kaší

Proslulý recept Zdeňka Pohlreicha vrátil líčka na výsluní zájmu. Dříve si tento kousek masa schovávali řezníci pro sebe, dnes je při troše pátrání určitě seženete. A...

reklama

Suroviny (4 porce)

Polenta:

Postup

  1. Jednu mrkev a celer nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno, česnek podrťte. V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a zprudka v něm opečte osolená a opepřená líčka ze všech stran dohněda. Vyjměte je, do hrnce vlijte 1 lžíci oleje a orestujte na něm mrkev, celer a cibuli dotmava. Vsypte česnek a opečte ho dozlatova. Vlijte protlak a obě vína, nechte je vyvařit a vložte zpět líčka. Přidejte snítky majoránky, zalijte vývarem, přiklopte a duste doměkka, zhruba 3 hodiny.
  2. Mezitím připravte polentu dle návodu na obalu. Vsypte ji do teplé vody s mlékem a uvařte do zhoustnutí. Množství tekutiny záleží na druhu polenty.
  3. Maso vyjměte na talíř a uložte do trouby vyhřáté na 50 stupňů, aby zůstalo v teple. Omáčku přeceďte a svařte na požadovanou hustotu. Vmíchejte máslo, osolte a opepřete. Vraťte maso do omáčky a prohřejte.
  4. Mezitím nakrájejte řapíkatý celer a zbylou mrkev na plátky a orestujte je na zbylém oleji doměkka. Na talíř rozdělte polentu a líčka s omáčkou a ozdobte opečenou zeleninou a lístky majoránky.

Kulinárium

Kulinárium Foto:

ZDENĚK POHLREICH

Po sérii úspěšných kuchařek, představuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich knihu, která jim měla logicky předcházet. Kulinárium představuje 17 kuchařských metodik a sto receptů, kterými si je můžete vyzkoušet a naučit.

„O receptech vaření není,“ tvrdí Zdeněk Pohlreich. „Celý vtip je v tom, že jakmile ovládnete pravidla, už se jen zajímáte o nabídku matky přírody, kterou zpracujete tím nejlepším možným způsobem.“ Úvodní část předkládá charakteristiky metodik, detailnější popis následuje před každou tematickou kapitolou. Jasně tak pochopíte, co se se surovinou v hrnci, pánvi nebo v troubě děje a pochopíte, jak jednotlivá jídla vznikají. A můžete se pustit do zkoušení vlastních chuťových kombinací.

Vydalo nakladatelství Sevruga, 280 stran.

Další ukázkové recepty z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha Kulinárium  najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Zimní číslo časopisu Prima FRESH

Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH

reklama