Maso
- mrkev 2 ks
- celer 300 g
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- rostlinný olej 3 lžíce
- vepřová líčka 800 g
- rajský protlak 2 lžíce
- červené víno (suché ) 300 ml
- víno Marsala 150 ml
- majoránka (čerstvá ) 4 snítky
- hovězí vývar 500 ml
- máslo (studené ) 50 g
- řapíkatý celer 1 řapík
- majoránka (čerstvá ) 15 lístků
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Vyzkoušejte i delikátní líčka telecí:
Recept
Telecí líčka s bramborovou kaší
Proslulý recept Zdeňka Pohlreicha vrátil líčka na výsluní zájmu. Dříve si tento kousek masa schovávali řezníci pro sebe, dnes je při troše pátrání určitě seženete. A...
Postup přípravy
- Jednu mrkev a celer nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno, česnek podrťte. V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a zprudka v něm opečte osolená a opepřená líčka ze všech stran dohněda. Vyjměte je, do hrnce vlijte 1 lžíci oleje a orestujte na něm mrkev, celer a cibuli dotmava. Vsypte česnek a opečte ho dozlatova. Vlijte protlak a obě vína, nechte je vyvařit a vložte zpět líčka. Přidejte snítky majoránky, zalijte vývarem, přiklopte a duste doměkka, zhruba 3 hodiny.
- Mezitím připravte polentu dle návodu na obalu. Vsypte ji do teplé vody s mlékem a uvařte do zhoustnutí. Množství tekutiny záleží na druhu polenty.
- Maso vyjměte na talíř a uložte do trouby vyhřáté na 50 stupňů, aby zůstalo v teple. Omáčku přeceďte a svařte na požadovanou hustotu. Vmíchejte máslo, osolte a opepřete. Vraťte maso do omáčky a prohřejte.
- Mezitím nakrájejte řapíkatý celer a zbylou mrkev na plátky a orestujte je na zbylém oleji doměkka. Na talíř rozdělte polentu a líčka s omáčkou a ozdobte opečenou zeleninou a lístky majoránky.