Suroviny
- špekáčky (kvalitní )
- kyselé okurky
- cibule
- plnotučná hořčice
- chilli (drcené nebo mleté )
- kari koření
- ocet
- voda
- sůl
Postup přípravy
- Špekáčky oloupejte a udělejte do nich podélně z jedné strany 3 hlubší zářezy. Neprořízněte až do konce. Okurky nakrájejte na tenčí proužky, cibuli na klínky.
- Rozevřete prostřední zářez, potřete zevnitř hořčicí a posypte chilli. Vložte do něj cibuli. Do bočních zářezů vmáčkněte proužky okurky.
- Celý špekáček můžete spojit párátky, ale není to nutné. Postupně takto připravte všechny špekáčky.
- Naskládejte je do sklenice zářezy ven, lépe se vám bude plnit, pokud si ji položíte na bok.
- Až bude sklenice plná, otočte ji zase zpět, navrch nasypte ještě nakrájenou cibuli, popř. okurky, nasypte lžíci kari, asi 1 lžičku soli a zalijte převařenou vodou s octem v poměru 1:1. Já přidávám ještě 1 lžičku cukru, ale záleží na chuti.
- Sklenici uzavřete a rychle ji otočte dnem vzhůru a zpět, aby se koření s nálevem promísilo.
- Tygry můžete zavařit 20 minut na 85 °C, v tom případě je můžete jíst už druhý den. Jen je potřeba při vychlazení a otevření sebrat zvrchu usazený tuk, který při zavaření vystoupí na povrch. Pokud budete zavařovat, nechte od hrdla min. 3 cm mezeru.
- Jinak je můžete nechat klasicky týden uležet v chladu. Poměr koření si můžete sami upravit.
Tygři v lahvi: pikantní utopenci z Plzeňska 1 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno