Suroviny
- měkký tvaroh (tučný (raději balený, ne ve vaničce)) 200 g
- máslo (změklé ) 200 g
- polohrubá mouka 200 g
- žloutek 1 ks
- moučkový cukr 3 lžíce
- sůl špetka
- hladká mouka (na podsypání)
- jablka 3 ks
- skořice 2 lžičky
- strouhanka 2 lžíce
- citronová šťáva (z půlky citrónu)
- třtinový cukr cca 2 lžíce + trochu na posypání
- bílek (na potření) 1 ks
- moučkový cukr (na posypání)
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Postup přípravy
- Z tvarohu, másla, mouky, žloutku, moučkového cukru a soli vypracujte hladké těsto (nejlépe to půjde v robotu).
- Zabalte ho do fólie a dejte na nejméně půl hodiny odpočinout do chladničky. Před tím, než ho budete vyndavat, si nastourhejte jablka bez slupky.
- Přidejte k nim skořici, strouhanku, citronovou šťávu a cukr (jeho množství se bude řídit podle kyselosti jablek, takže ochutnejte).
- Poté si těsto vyndejte z chladničky, rozválejte na placku silnou asi 1/2 cm, rozkrájejte ji na cca 16 dílů a do středu každého dílu dejte kopeček strouhaných jablek.
- Přiklopte protilehlé cípy k sobě aby vznikl šáteček. Přimáčkněte strany, aby držely u sebe. Nebojte se, že strany působí neuměle - při pečení se nafouknou a šátečky budou stejně vypadat hezky.
- Šátečky potřete bílkem, lžičkou posypejte troškou třtinového cukru a dejte péct do trouby na 170°C (horkovzduch) na cca 30 minut dozlatova. Upečené šátečky nechte mírně vychladnout a pak je posypejte moučkovým cukrem.