návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Třešňovo-mandlový koláč

Hodnoceno: 0x
6–8 porcí
do 1 hodiny
Třešňovo-mandlový koláč
Autor: Francouzská venkovská kuchyně Třešňovo-mandlový koláč
Třešně a mandle jsou skvěle dohromady a tento výtečný koláč je toho důkazem. Nemusíte ale být tak striktní a můžete vyzkoušet i jiné ovoce – co třeba špendlíky, mirabelky nebo jostu?

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně

Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží...

Suroviny (6–8 porcí)

Postup

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. Poté z formy přebytečnou mouku vyklepejte.
  2. Ve středně velké míse smíchejte rozpuštěné máslo, mandlovou mouku a krystalový cukr tak, abyste dostali hladkou hmotu. Do té pak vmíchejte vejce a mandlový extrakt.
  3. V jiné míse prosejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl. Tyto suché ingredience následně vmíchejte do mandlového těsta. Dále do těsta pomalu přidávejte třešně a s pomocí kuchyňské stěrky je v těstě rovnoměrně rozmisťujte.
  4. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 30 minut.
  5. Upečený koláč vyjměte z trouby a posypte mandlemi a hnědým cukrem. Poté jej vraťte do trouby a pečte dalších cca 10 minut dozlatova, dokud není nůž, který do koláče zapíchnete, po vytažení čistý. Nechte 10 minut chladnout, načež koláč vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout. Pokud chcete, podávejte koláč s mandlovou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Třešňovo-mandlový koláč  Foto: Třešňovo-mandlový koláč; foto: Francouzská venkovská kuchyně

Francouzská venkovská kuchyně Foto: Francouzská venkovská kuchyně

Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.