Suroviny
- rozpuštěné máslo 160 g + na vymazání formy
- hladká mouka 180 g + na vysypání formy
- mandlová mouka 120 g
- cukr krystal 130 g
- větší vejce 3 ks
- mandlový extrakt 1 lžička
- Kypřicí prášek 1 lžička
- jemná mořská sůl 1 špetka
- třešně zbavené stopek a pecek 300 g
- plátky mandlí 50 g
- hnedý cukr 2 lžíce
- zmrzlina k podávání (nemusí být)
Článek
20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně
Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží...
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. Poté z formy přebytečnou mouku vyklepejte.
- Ve středně velké míse smíchejte rozpuštěné máslo, mandlovou mouku a krystalový cukr tak, abyste dostali hladkou hmotu. Do té pak vmíchejte vejce a mandlový extrakt.
- V jiné míse prosejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl. Tyto suché ingredience následně vmíchejte do mandlového těsta. Dále do těsta pomalu přidávejte třešně a s pomocí kuchyňské stěrky je v těstě rovnoměrně rozmisťujte.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 30 minut.
- Upečený koláč vyjměte z trouby a posypte mandlemi a hnědým cukrem. Poté jej vraťte do trouby a pečte dalších cca 10 minut dozlatova, dokud není nůž, který do koláče zapíchnete, po vytažení čistý. Nechte 10 minut chladnout, načež koláč vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout. Pokud chcete, podávejte koláč s mandlovou nebo vanilkovou zmrzlinou.