Těsto
- hladká mouka 170 g
- hrubá mouka (na vymazání formy)
- máslo (změklé) 100 g + na vymazání formy
- strouhaný parmazán 50 g
- vejce 1 ks
- sůl 2 špetky
Náplň
- mascarpone 250 g
- hruška 3 ks
- sýr s modrou plísní 100 g
- listový špenát (nebo rukola, na ozdobu)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Z mouky, másla, sýra, vajíčka a soli vytvořte hladké těsto. Pokud by bylo příliš suché a nespojovalo se, přilijte trochu mléka, aby vzniklo nelepivé kompaktní těsto. Je-li příliš řídké, přidejte trochu mouky. Vytvořte z něj bochánek a zabalený v kuchyňské fólii ho nechte v lednici přibližně hodinu odležet.
- Poté ho vyválejte a přeneste do tukem vymazané a hrubou moukou (nebo strouhankou) vysypané kulaté koláčové formy. Vidličkou propíchejte dno těsta a dejte ho na 8 minut předpéct do trouby předehřáté na 180 ˚C.
- Na ještě teplý korpus rozetřete mascarpone. Teplem povolí a půjde pak krásně roztírat. Osolte a opepřete a poté vyložte hruškami, pokrájenými na plátky. Nakonec posypte nastrouhaným nebo rozdrobeným sýrem.
- Vraťte na dalších 15 minut do trouby a pečte při stejné teplotě. Koláč je hotový, když vrcholky hrušek zezlátnou. Po vyndání ho ozdobte lístky špenátu nebo rukoly.
- Prima tip. Celý koláč můžete ještě zasypat strouhaným parmezánem, bude krásně vonět.