Suroviny
- hladká mouka 350 g
- sušené droždí 7 g
- mléko (vlažné ) 125 ml
- vejce 1 ks
- máslo (pokojové teploty) 50 g
- cukr krupice 45 g
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- čerstvé švestky 1,5 kg
- vanilkový cukr 1 sáček
- mletá skořice 2 lžičky
- šlehačka (k podávání)
- sůl špetka
Článek
25 receptů na neodolatelné koláče s letním ovocem
Jestli k létu něco patří, jsou to ovocné koláče. Sezona nabízí spoustu možností, na zahrádkách dozrává postupně spousta druhů ovoce a všem sluší použití v koláčích na...
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Vsypte do něj droždí, přidejte mléko, vejce, sůl, máslo, 1 lžičku cukru a citronovou kůru. Dobře propracujte, například ručním hnětačem. Těsto dejte do ohnivzdorné formy a dejte ho asi na 30 minut do trouby předehřáté na 50 °C. Troubu nevypínejte.
- Švestky umyjte, vypeckujte a rozkrojte na čtvrtky. Těsto vyndejte z formy a ještě jednou prohněťte. Plech vyložte papírem na pečení, těsto tence rozválejte a dejte na plech. Vyskládejte na něj švestky – hezky to vypadá, když jsou řeznou plochou nahoru a vypadají tak trochu jako střešní tašky. Teplotu trouby zvyšte na 190 °C.
- Promíchejte spolu 40 g cukru, vanilkový cukr a skořici. Polovinou směsi posypte koláč. Vložte ho do trouby a pečte asi 35 minut.
- Koláč nechte vychladnout a před podáváním ho posypte zbylou cukrovou směsí.
PRIMA TIP: Jako každý koláč z plechu i tento by byl výtečný s drobenkou. Vyzkoušejte třeba tu mandlovou, nebo ještě lépe zkuste místo mandlí vlašské ořechy a přidejte trochu skořice, se švestkami má velice přátelský vztah.