reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Švestkový koláč se skořicovým cukrem
Autor: Marek Kučera Švestkový koláč se skořicovým cukrem

Švestkový koláč se skořicovým cukrem

Hodnoceno: 0x
Asi nejznámější představitel koláčů z plechu, plný skvělých domácích švestek. Nikdo mu neodolá.
do 1,5 hodiny
6–8 porcí

reklama

Článek

Švestkový litý koláč s mákem Foto:

25 receptů na neodolatelné koláče s letním ovocem

Jestli k létu něco patří, jsou to ovocné koláče. Sezona nabízí spoustu možností, na zahrádkách dozrává postupně spousta druhů ovoce a všem sluší použití v koláčích na...

reklama

Postup

  1. Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Vsypte do něj droždí, přidejte mléko, vejce, sůl, máslo, 1 lžičku cukru a citronovou kůru. Dobře propracujte, například ručním hnětačem. Těsto dejte do ohnivzdorné formy a dejte ho asi na 30 minut do trouby předehřáté na 50 °C. Troubu nevypínejte.
  2. Švestky umyjte, vypeckujte a rozkrojte na čtvrtky. Těsto vyndejte z formy a ještě jednou prohněťte. Plech vyložte papírem na pečení, těsto tence rozválejte a dejte na plech. Vyskládejte na něj švestky – hezky to vypadá, když jsou řeznou plochou nahoru a vypadají tak trochu jako střešní tašky. Teplotu trouby zvyšte na 190 °C.
  3. Promíchejte spolu 40 g cukru, vanilkový cukr a skořici. Polovinou směsi posypte koláč. Vložte ho do trouby a pečte asi 35 minut.
  4. Koláč nechte vychladnout a před podáváním ho posypte zbylou cukrovou směsí.

PRIMA TIP: Jako každý koláč z plechu i tento by byl výtečný s drobenkou. Vyzkoušejte třeba tu mandlovou, nebo ještě lépe zkuste místo mandlí vlašské ořechy a přidejte trochu skořice, se švestkami má velice přátelský vztah.

reklama

reklama