Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Švestkový koláč se skořicovým cukrem

6–8 porcí
do 1,5 hodiny
Švestkový koláč se skořicovým cukrem
Švestkový koláč se skořicovým cukrem Autor: Marek Kučera
Asi nejznámější představitel koláčů z plechu, plný skvělých domácích švestek. Nikdo mu neodolá.
Reklama

Článek

Švestkový litý koláč s mákem Foto:

25 receptů na neodolatelné koláče s letním ovocem

Jestli k létu něco patří, jsou to ovocné koláče. Sezona nabízí spoustu možností, na zahrádkách dozrává postupně spousta druhů ovoce a všem sluší použití v koláčích na...
Reklama

Postup

  1. Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Vsypte do něj droždí, přidejte mléko, vejce, sůl, máslo, 1 lžičku cukru a citronovou kůru. Dobře propracujte, například ručním hnětačem. Těsto dejte do ohnivzdorné formy a dejte ho asi na 30 minut do trouby předehřáté na 50 °C. Troubu nevypínejte.
  2. Švestky umyjte, vypeckujte a rozkrojte na čtvrtky. Těsto vyndejte z formy a ještě jednou prohněťte. Plech vyložte papírem na pečení, těsto tence rozválejte a dejte na plech. Vyskládejte na něj švestky – hezky to vypadá, když jsou řeznou plochou nahoru a vypadají tak trochu jako střešní tašky. Teplotu trouby zvyšte na 190 °C.
  3. Promíchejte spolu 40 g cukru, vanilkový cukr a skořici. Polovinou směsi posypte koláč. Vložte ho do trouby a pečte asi 35 minut.
  4. Koláč nechte vychladnout a před podáváním ho posypte zbylou cukrovou směsí.
Reklama

PRIMA TIP: Jako každý koláč z plechu i tento by byl výtečný s drobenkou. Vyzkoušejte třeba tu mandlovou, nebo ještě lépe zkuste místo mandlí vlašské ořechy a přidejte trochu skořice, se švestkami má velice přátelský vztah.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama