Najděte si recept
Na co máte chuť?

Šťavnatý jablkový koláč s ořechy
Zajímavé, bytelné a voňavé těsto s celozrnnou moukou, vylehčené jogurtem a jablky, s velkou chuťovou hloubkou, kterou mu dodává javorový sirup a koření. Plus náplň, kde šťavnatost jablek odpíchnou křupavé ořechy. Tohle je ohromná oslava podzimu!
do 1 hodiny
8 porcí
Další nálož slaných i sladkých receptů, v kterých zužitkujete úrodu jablek a hrušek, najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 12. září:
Článek
Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.
Suroviny (8 porcí)
Těsto:
- hladká mouka 130 g
- celozrnná mouka 130 g
- jedlá soda 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- mletý muškátový oříšek 1/2 lžičky
- Sůl 1/2 lžičky
- Máslo 110 g + na vymazání
- přírodní cukr 110 g
- Vejce 2 ks
- Javorový sirup 120 ml
- Řecký jogurt 120 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- jablko, zbavené jádřince a nakrájené na kostičky 1 ks
Náplň:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a máslem vymažte kulatou koláčovou formu o průměru 25 cm.
- V míse promíchejte oba druhy mouky, sodu, koření a sůl. Dejte stranou.
- V robotu nebo ručně umíchejte máslo s cukrem do lehké a nadýchané pěny.
- Po jednom zatírejte vejce, další přidejte, až když bude předchozí dobře zapracované.
- Pak střídavě zapracovávejte moučnou směs, javorový sirup a jogurt, robot nechte běžet na nízkém stupni. Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt. Rychlost pak zvyšte a směs důkladně prošlehejte.
- Vmíchejte kostičky jablek a těsto přesuňte do formy. Rovnoměrně ho rozestřete.
- V misce promíchejte cukr, mouku, ořechy a skořici. Čistýma rukama zapracujte máslo, až vznikne hrubá drobenka. Dejte ji stranou. Po částech vmáčkněte do těsta plátky jablek tak, aby byly pokud možno pohromadě. Volná místa vyplňte dalšími jablky.
- Koláč posypte drobenkou, vložte do trouby a pečte 30 až 35 minut, až bude zlatohnědý. Nechte ho vychladnout na drátěné mřížce nejméně 10 minut, pak vyjměte z formy a krájejte na řezy.
Šťavnatý jablkový koláč s ořechy; foto: L.A. CREATIVE FOOD