Těsto
- hladká mouka 130 g
- celozrnná mouka 130 g
- jedlá soda 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- muškátový oříšek (mletý ) 1/2 lžičky
- máslo 110 g + na vymazání
- cukr (přírodní) 110 g
- vejce 2 ks
- javorový sirup 120 ml
- řecký jogurt 120 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- jablka (zbavené jádřince a nakrájené na kostičky) 1 ks
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- cukr krupice (světlý přírodní ) 110 g
- hladká mouka 65 g
- skořice špetka
- vlašské ořechy (nasekané ) 1 hrst
- máslo 55 g
- jablka (zbavená jádřince a nakrájená na tenké plátky) 4 ks
Další nálož slaných i sladkých receptů, v kterých zužitkujete úrodu jablek a hrušek, najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 12. září:
Článek
Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a máslem vymažte kulatou koláčovou formu o průměru 25 cm.
- V míse promíchejte oba druhy mouky, sodu, koření a sůl. Dejte stranou.
- V robotu nebo ručně umíchejte máslo s cukrem do lehké a nadýchané pěny.
- Po jednom zatírejte vejce, další přidejte, až když bude předchozí dobře zapracované.
- Pak střídavě zapracovávejte moučnou směs, javorový sirup a jogurt, robot nechte běžet na nízkém stupni. Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt. Rychlost pak zvyšte a směs důkladně prošlehejte.
- Vmíchejte kostičky jablek a těsto přesuňte do formy. Rovnoměrně ho rozestřete.
- V misce promíchejte cukr, mouku, ořechy a skořici. Čistýma rukama zapracujte máslo, až vznikne hrubá drobenka. Dejte ji stranou. Po částech vmáčkněte do těsta plátky jablek tak, aby byly pokud možno pohromadě. Volná místa vyplňte dalšími jablky.
- Koláč posypte drobenkou, vložte do trouby a pečte 30 až 35 minut, až bude zlatohnědý. Nechte ho vychladnout na drátěné mřížce nejméně 10 minut, pak vyjměte z formy a krájejte na řezy.