Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- hovězí kližka (bez kosti a na kostky) cca 900 g
- šalotka 2 ks
- česnek 2 stroužky
- bílé víno 1 hrnek
- drcená rajčata 2 hrnky
- hovězí vývar 1–2 hrnky
- bylinky (bazalka, majoránka, oregano, rozmarýn, tymián) 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- hrášek cca 250 g
- brambory (na kostky) 450 g
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- V kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte po částech maso a orestujte ho dohněda na středně vysokém plameni.
- Vyndejte z kastrolu a osušte na papírové utěrce. Přilijte zbylý olej, přisypejte šalotku, česnek a restujte doměkka.
- Přilijte víno a výpek odškrábněte vařečkou ode dna. Přidejte rajčata, 1 hrnek vývaru, bylinky a dochuťte solí a pepřem.
- Přiveďte k varu a přidejte orestované maso. Zakryjte poklicí a pozvolna vařte asi 1 a 1/4 hodiny – občas promíchejte.
- Po uplynutí doby přisypejte brambory a vývar, pokud je omáčka příliš hustá. Povařte dalších 20 minut, dokud není maso naprosto měkké. Hrášek přidejte 5 minut před koncem. Dochuťte a zasypejte petrželkou.