návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Smažené kuře z Kentucky

Hodnoceno: 2x
4 porce
do 30 minut
Smažené kuře z Kentucky
Autor: Marek Kučera Smažené kuře z Kentucky
Recept, který proslavil tento stát po celých Státech a prostřednictvím známého řetězce i po celém světě, je velmi jednoduchý. Postarejte se ovšem o skvělou kvalitu všech surovin, pak si ho jistě zařadíte do repertoáru stejně jako celá Amerika.

Postup

  1. Porce kuřete dejte do větší, nejlépe porcelánové mísy, zalijte podmáslím a přikryté uložte na několik hodin nebo ideálně přes noc do chladu. Maso zkřehne a získá výbornou chuť.
  2. Tuk nebo tuky rozehřejte na středním stupni ve vyšším silnostěnném kastrolu – potřebujete vyšší vrstvu, aby kuře při smažení plavalo.
  3. Mouku vsypte do silného (nebo dvojitého) papírového sáčku – papír je důležitý, na plastový sáček se mouka lepí. Dochuťte ji paprikou, solí a větším množstvím pepře. Do sáčku vložte odkapané, ale vlhké kousky kuřete a potřásáním je důkladně obalte v moučné směsi.
  4. Obalené kousky vkládejte do horkého tuku tak, abyste kastrol nepřeplnili. Nejprve smažte kousky s tmavším masem a kůží dolů. Kuře musí být ze všech stran zlatohnědé, křupavé a uvnitř šťavnaté. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a kuře ihned podávejte. Vhodnou přílohou je čerstvé pečivo a lehký salát, třeba z čerstvého zelí a mrkve s jednoduchou octovou nebo jogurtovou zálivkou, slavný „coleslaw“.

PRIMA TIP: Obalování v sáčku, což je americký vynález, není samoúčelné. Mouka se tak dostane do všech koutů a záhybů. V různých receptech na toto kuře se objevují různé postupy, především marinování syrového masa v podmáslí, které díky enzymům maso zvláční a dodá mu zajímavou chuť, ale setkáte se i s postupem, kde se nemarinuje a rovnou obaluje. Máte-li kvalitní mladé kuře a smažíte-li spíš pozvolna a pečlivě, maso se propeče, ale zůstane hezky šťavnaté a obal křupavý – a v tom spočívá velký půvab Kentucky Fried Chicken, jídla, které prý poprvé připravoval jistý plukovník Harlan Sanders v malé kavárně v městysi Corbin ještě před tím, než na něm založil slávu řetězce KFC.

Smažené kuře z Kentucky  Foto: Smažené kuře z Kentucky; foto: Marek Kučera

Coleslaw  ̶  nejoblíbenější americký salát

Coleslaw - nejoblíbenější americký salát z českých surovin

Související témata: Hlavní jídla , Americká kuchyně