Suroviny
- velké kuře, nejlépe z biochovu, rozdělené na 8 dílů 1 ks
- Podmáslí asi 500 ml
- hladká mouka na obalení
- sladká či pálivá paprika nebo kajenský pepř
- rostlinný olej, sádlo nebo směs obou na smažení
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy
- Porce kuřete dejte do větší, nejlépe porcelánové mísy, zalijte podmáslím a přikryté uložte na několik hodin nebo ideálně přes noc do chladu. Maso zkřehne a získá výbornou chuť.
- Tuk nebo tuky rozehřejte na středním stupni ve vyšším silnostěnném kastrolu – potřebujete vyšší vrstvu, aby kuře při smažení plavalo.
- Mouku vsypte do silného (nebo dvojitého) papírového sáčku – papír je důležitý, na plastový sáček se mouka lepí. Dochuťte ji paprikou, solí a větším množstvím pepře. Do sáčku vložte odkapané, ale vlhké kousky kuřete a potřásáním je důkladně obalte v moučné směsi.
- Obalené kousky vkládejte do horkého tuku tak, abyste kastrol nepřeplnili. Nejprve smažte kousky s tmavším masem a kůží dolů. Kuře musí být ze všech stran zlatohnědé, křupavé a uvnitř šťavnaté. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a kuře ihned podávejte. Vhodnou přílohou je čerstvé pečivo a lehký salát, třeba z čerstvého zelí a mrkve s jednoduchou octovou nebo jogurtovou zálivkou, slavný „coleslaw“.