Suroviny
- bílé kysané zelí ((nejlépe bez konzervantů)) 400 g
- cibule 2 ks
- pikantní klobása ( nebo uzená slanina) 150 g
- sušené švestky (vypeckované ) 150 g
- brambory (větší ) 2 ks
- jalovec 5 kuliček
- mletá sladká paprika (může být i uzená) 2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- řepkový olej ( nebo sádlo)
- voda 1,2 litru
- mléko 100 ml
- hladká mouka 2 lžičky
- sůl
- cukr
Postup přípravy
- Na oleji nebo sádle zpěňte cibuli a nakrájenou klobásu nebo slaninu (nejlépe něco podobného jako slovenská slanina, která je skutečně vyuzená), přidejte mletou papriku, koření, sůl, brambory a chvíli restujte (raději na mírném ohni, paprika se nesmí připálit, jinak by zhořkla).
- Pak do hrnce vysypte překrájené kysané zelí i s částí nálevu (pokud je moc kyselý, tak raději méně) a přidejte sušené švestky, polévka tím získá úžasnou vůni... Doplňte vařící vodou, zamíchejte a povařte na mírném ohni až brambory změknou.
- Pokud se vám bude zdát polévka moc řídká, do sklenky nalijte asi 100 ml studeného mléka a v něm rozšlehejte dvě lžičky hladké mouky. Vlijte do polévky a ještě chvíli povařte, než polévka zhoustne.
- Na závěr dochuťte cukrem a podle chuti solí a můžete okyselit nálevem, který zbyl z kyselého zelí. Při servírování si každý podle chuti může přidat do polévky zakysanou smetanu. Neměl by chybět čerstvý chléb, nejlepší je kváskový nebo tmavý žitný.