Sirup a ocet z bezinkových květů
Zdroj: Letní kuchyně
Sirup a ocet z bezinkových květů
Zdroj:
Letní kuchyně
Moje hodnocení
21x
Bezinkový sirup má velmi jemnou a příjemnou chuť, která se skvěle hodí do letních limonád. Připravte si zásobu právě teď, kdy bez začíná kvést a uchovejte si jeho omamnou vůni na celé léto. A vyzkoušejte i ochucený bezinkový ocet, který skvěle dochutí saláty!
Ve velkém hrnci přiveďte k varu za občasného zamíchání vodu s cukrem, potom hrnec odstavte a sirup nechte zchladnout na vlažný – nikdy ho nelijte na květy horký, zničila by se tím jejich chuť.
Mezitím očistěte květenství bezu černého, odstraňte z něj případný drobný hmyz, uschlé květy a dlouhé stopky. V ideálním případě květy neoplachujte (proto je také pokud možno netrhejte v blízkosti silnic), nanejvýš je rychle obraťte ve studené vodě, okamžitě vytáhněte a vytřepte dosucha. Citron omyjte horkou vodou, utřete dosucha a nakrájejte na tenká kolečka.
Citronová kolečka a bezinkové květy dejte do mísy tak, aby květenství nebyla příliš stlačená, posypte je kyselinou citronovou a přelijte cukerným sirupem. Mísu přiklopte talířem nebo přikryjte alobalem a uložte na 3–5 dnů do chladničky.
Připravte láhve se šroubovacím uzávěrem: důkladně je vypláchněte a sterilizujte zhruba 5 minut v troubě předehřáté na 90 °C. Velký cedník vyložte čistou utěrkou (vhodná a levná je bavlněná plena) a položte na hrnec. Sirup z bezinkových květů přeceďte do hrnce (květenství můžete dále použít na přípravu octa – viz níže), přiveďte k varu a 5 minut prudce vařte. Naplňte do láhví a ihned uzavřete. Sirup uchovávejte nejlépe v chladničce – vydrží v ní zhruba 4 měsíce.