Suroviny
- hovězí kýta 600 g
- mrkev 1 ks
- česnek 4 stroužky
- kari koření 1/2 lžičky
- ústřicová omáčka 1 lžička
- sójová omáčka 1 lžička
- rýžové nudle (bún) 400 g
- sezamový olej 1 lžička
- rostlinný olej 1 lžíce
Salát
- ledový salát (srdíčka ) 1 hrst
- sojové výhonky 1 hrst
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- máta (čerstvá, otrhané lístky) 4 lžíce
- arašídy (nesolené) 1 hrst
Zálivka
- chilli papričky 1 ks
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 1cm kousek
- třtinový cukr 1 lžíce
- rýžový ocet (nebo jablečný ocet) 2 lžíce
- rybí omáčka 4 lžíce
- voda 8 lžic
Postup přípravy
- Hovězí maso nakrájejte na tenké proužky, zhruba 1 x 5 cm, mrkev nastrouhejte nahrubo, česnek nasekejte nadrobno. Smíchejte s kari kořením a omáčkami, překryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut marinovat v lednici.
- Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu, zpravidla 5 minut na střední stupni. Sceďte a okamžitě prolijte studenou vodou, v dlaních z nudlí vymačkejte přebytečnou vodu, vsypte je do mísy a zakápněte sezamovým olejem.
- V pánvi nechte rozehřát rostlinný olej a maso opékejte doměkka zhruba 3–5 minut. Vyjměte pomocí ploché naběračky.
- Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte na tenké plátky. Česnek nakrájejte nadrobno a vsypte do volné pánve s olejem. Přidejte strouhaný zázvor. Cukr, ocet, rybí omáčku a vodu promíchejte v mističce a přilijte do pánve. Zahřejte až k varu, pak vypněte plotýnku a vmíchejte chilli papričku.
- Do misek rozdělte omyté a natrhané listy salátu a sójové výhonky. Přidejte nudle a hovězí maso, nasekaný koriandr, mátu a arašídy a přelijte zálivkou. Pro výraznější chuť můžete arašídy předem nasucho orestovat na pánvi.