Karin Stöttinger

Salámový salát se sýrem

Moje hodnocení
7x

Sýr, salám a zelenina spojené majonézou platily za socialismu za jeden z mála přijatelných zdravých salátů. Po 40 letech se výživové poznatky výrazně změnily, ale pokud majonézu vyměníte za olivový olej a balzamikový ocet a vyberete si kvalitní uzeninu a polotvrdý sýr, můžete s nostalgií a bez výčitek zavzpomínat na své dětství.

2 porce
30 minut

Salát

Dresink

  • balzamikový ocet 3 lžíce
  • olivový olej 2 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Vejce uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá 7 minut. Stroužek česneku a cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a smíchejte v míse s olivovým olejem. Uzeninu a goudu nakrájejte na proužky velké 3 × 1 cm. Z paprik odstraňte jádřince a nakrájejte je na stejně velké proužky. Vše promíchejte s cibulí a česnekem.
  2. Uvařené vejce zchlaďte studenou vodou, oloupejte ho a rozkrájejte na čtvrtky. Ozdobte jím salát.
  3. Ocet prošlehejte s olivovým olejem metličkou dohladka a dochuťte solí a pepřem. Přelijte přes salát a podávejte.

PRIMA TIP: Místo goudy použijte pikantnější druh sýra, který salátu dodá intenzivnější chuť. Přidat můžete i cherry rajčátka, čerstvou pažitku nebo třeba okurku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Karin Stöttinger

Anag Karin Stöttinger

Salát jako předkrm, hlavní chod nebo sladké překvapení, a také ideální jídlo na výlet nebo do kanceláře. Salát umí být jednoduchý, ale i rafinovaný, vždycky však nabytý chutěmi. Záleží jen na vás, jak popustíte uzdu své fantazii a recepty ze všech koutů světa se necháte inspirovat, nebo je alespoň napoprvé zkusíte podle autorky. Její kombinace chutí v salátu i dresinku jsou nevšední a baví malé i velké strávníky. Vrstvením do sklenice také umožníte každému, aby si namíchal salát podle svých preferencí a vyhnete se vybírání neoblíbených surovin.

Vydalo nakladatelství Anag.


Přečtěte si také

Recepty