Najděte si recept
Na co máte chuť?

S Klárou v kuchyni: Pestrobarevná čočková polévka
Tahle polévka je plná chutí, vůní a barev, žádná minimalistka :) Nebojte se s ní volně experimentovat! Můžete přidat uzenou slaninu nebo paprikovou klobásu. Stejně dobrá je i s fazolemi nebo s cizrnou. A zeleninu volně měňte podle stavu své lednice nebo zahrady :)
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- Olivový olej 2 lžíce
- Cibule 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- mrkev 2 ks
- celer 1/4 ks
- rajský protlak 1 vrchovatá lžíce
- mletá uzená paprika 1 vrchovatá lžička
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- Voda 1,5 litru
- brambory 2 ks
- máslová dýně 1/4 ks
- malá cuketka 1 ks
- sušená saturejka 2 lžičky
- Bobkový list 4 ks
- sůl a mletý pepř
- cherry rajčátka 8 ks
- čočka, konzervovaná 1 plechovka
- listovy špenát 1 velká hrst
- Medvědí česnek 1 velká hrst
- vinný ocet 1–2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Na olivovém oleji osmahněte nahrubo nasekanou cibuli. Po chvíli přihoďte nasekaný česnek, na kostičky nakrájené mrkve a kousek bulvového celeru (nebo jeden řapík). Nechte orestovat a pak přidejte rajský protlak, uzenou papriku, římský kmín, vše promíchejte, nechte rozvonět a zalijte horkou vodou.
- Do hrnce dejte brambory, máslovou dýni a cuketu nakrájené na malé kostičky. Ještě přidejte nadrobno nakrájená cherry rajčátka, osolte, dochuťte saturejkou a přihoďte bobkové listy.
- Po deseti minutách vaření vsypte do hrnce slitou plechovku čočky (nebo na začátku varu do polévky vsypte ½ hrnku červené čočky).
- Když budou brambory a mrkev měkké, vhoďte do polévky sekaný listový špenát (čerstvý nebo mražený), nasekaný medvědí česnek a vlijte vinný ocet. Nechte přejít varem a servírujte.
Pestrobarevná čočková polévka, foto: Klára Michalová