Suroviny
- olej 1 lžíce
- pikantní klobása (papriková ) 1/2 nožičky
- hlíva ústřičná 1 menší trs
- cuketa (menší ) 1/2 ks
- česnek 1 stroužek
- uzená paprika 1/2 lžičky
- saturejka (sušená ) 1/2 lžičky
- voda (horká ) 50 ml
- fazole v tomatové omáčce 1 plechovka (400 g)
- ajvar 1 plná lžíce
- chilli (drcené )
- vejce 4 ks
- koriandr (čerstvý )
- sůl
Postup přípravy
- V hlubší pánvi (průměr 24 cm) na oleji orestujte na kostičky nakrájenou klobásu, hlívu nakrájenou na tenké proužky a cuketu na čtvrtkolečka. Po chvíli přidejte rozdrcený česnek a poté zasypte uzenou paprikou a saturejkou. Nechte krátce rozvonět a zalijte panákem horké vody.
- Přimíchejte fazole v tomatě (já nejraději používám značku Heinz bez přidaného cukru) a velkou lžíci ajvaru. Dochuťte solí a drceným chilli.
- Ve fazolové směsi udělejte vařečkou 4 důlky a vyklepněte do nich vejce. Pánev napůl přikryjte pokličkou nebo alobalem a nechte vařit asi 5 minut, až bude bílék tuhý a žloutek stále tekutý.
- Posypte čerstvým koriandrem, rozdělte na dva talíře a servírujte.
PRIMA TIP: Nebojte se tento recept upravovat podle stavu zásob. Základem jsou fazole v tomatě a vejce, ostatní ingredience se dají obměňovat. Zkuste místo klobásky použít slaninu nebo trochu mletého masa, ale maso můžete i úplně vynechat. Hrát si můžete i se zeleninou – hodí se papriky, žampiony, lilek, kadeřávek, fenykl...