Suroviny
- vepřové maso (mleté) 200 g
- houby (Jidášovo ucho) 3–4 ks
- šalotka 2 ks
- česnek 2 stroužky
- rybí omáčka 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř 1 lžička
- skleněné nudle 1 hrst
- křepelčí vejce 6 ks (nebo 3 slepičí)
Těsto
- hladká mouka 2 hrnky (cca 300 g)
- mléko 2/3 hrnku
- droždí 1 kostka
- jedlá soda 1 lžička
- cukr 3 lžíce
- sůl 1 lžička
- sezamový olej 1 lžíce
Postup přípravy
- Houby a skleněné nudle namočte. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Mouku prosijte přes síto na pracovní plochu, přidejte jedlou sodu, sůl, udělejte uprostřed důlek, do něj přilijte sezamový olej a kvásek a vypracujte hladké těsto. Mělo by být vláčné a nemělo by lepit. Přendejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.
- Jarní cibulku, šalotku a černé houby nakrájejte nadrobno. Na pánvi na lžičce oleje opečte šalotku dozlatova, poté přidejte nadrobno pokrájený česnek a krátce orestujte. Nechte mírně vychladnout a ve větší míse smíchejte s mletým masem, rybí omáčkou, jarní cibulkou a nadrobno nastřihanými skleněnými nudlemi. Opepřete. Nechte chvíli uležet.
- Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Křepelčí vejce překrojte na půl (slepičí na čtvrtiny).
- Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál, vytvarujte do silnějšího válečku a rozdělte na 12 dílů. Jednotlivé díly uválejte v dlaních do kuliček, znovu přikryjte utěrkou a nechte ještě 5 minut kynout. Z pečicího papíru nastříhejte čtverce 5 x 5 cm. Jednotlivé kuličky vyválejte válečkem na placku silnou cca 3 mm, doprostřed každé dejte část (zhruba 1⁄12) připravené masové směsi a navrch položte kousek vejce. Knedlíček balte tak, aby se uzavřel a tvarem připomínal paličku česneku. Každý knedlíček položte na čtvereček pečicího papíru a přikryjte utěrkou, aby neosychal.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte lžíci octa. Vložte pařák, do kterého dejte knedlíčky, přikryjte pokličkou a nechte vařit v páře 15 minut.