Plněné knedlíčky Bánh bao
Zdroj: Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem
Plněné knedlíčky Bánh bao
Zdroj:
Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem
Moje hodnocení
17x
Téměř každá kuchyně má své plněné taštičky, kapsy, knedlíčky ať už z listového, kynutého, nebo třeba nudlového těsta. Vietnamské bánh bao jsou chutná svačinka, kterou ocení každý člen rodiny.
Houby a skleněné nudle namočte. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Mouku prosijte přes síto na pracovní plochu, přidejte jedlou sodu, sůl, udělejte uprostřed důlek, do něj přilijte sezamový olej a kvásek a vypracujte hladké těsto. Mělo by být vláčné a nemělo by lepit. Přendejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.
Jarní cibulku, šalotku a černé houby nakrájejte nadrobno. Na pánvi na lžičce oleje opečte šalotku dozlatova, poté přidejte nadrobno pokrájený česnek a krátce orestujte. Nechte mírně vychladnout a ve větší míse smíchejte s mletým masem, rybí omáčkou, jarní cibulkou a nadrobno nastřihanými skleněnými nudlemi. Opepřete. Nechte chvíli uležet.
Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Křepelčí vejce překrojte na půl (slepičí na čtvrtiny).
Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál, vytvarujte do silnějšího válečku a rozdělte na 12 dílů. Jednotlivé díly uválejte v dlaních do kuliček, znovu přikryjte utěrkou a nechte ještě 5 minut kynout. Z pečicího papíru nastříhejte čtverce 5 x 5 cm. Jednotlivé kuličky vyválejte válečkem na placku silnou cca 3 mm, doprostřed každé dejte část (zhruba 1⁄12) připravené masové směsi a navrch položte kousek vejce. Knedlíček balte tak, aby se uzavřel a tvarem připomínal paličku česneku. Každý knedlíček položte na čtvereček pečicího papíru a přikryjte utěrkou, aby neosychal.
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte lžíci octa. Vložte pařák, do kterého dejte knedlíčky, přikryjte pokličkou a nechte vařit v páře 15 minut.