Suroviny
- rajčata (velká pevná masitá) 6 ks
- olivový olej 3 lžíce
- cibule (málá, nakrájená nadrobno) 1 ks
- dlouhozrnná rýže (propláchnutá) 150 g
- rajčatový protlak 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nakrájená) 2 lžíce
- kopr (čerstvý, nakrájený) 2 lžíce
- máta (čerstvá, nakrájená) 2 lžíce
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) z 1 citronu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Další báječné recepty z rajčat najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!
Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Z rajčat odkrojte vršky a lžičkou opatrně vydlabejte dužinu. Dejte ji do misky. Vydlabaná rajčata postavte do zapékací formy a dejte spolu s odkrojenými vršky stranou.
- V pánvi na nízkém stupni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Vsypte cibuli a smažte ji asi 10 minut, až zvláční, ale nezabarví se. Přidejte vydlabanou dužinu (případné větší kousky rozkrájejte), rýži, protlak a 100 ml vroucí vody. Směs dobře osolte a opepřete.
- Uveďte do varu a na středním stupni vařte asi 12 minut, až bude rýže téměř uvařená, ale ještě na skus. Sundejte ze sporáku a vmíchejte bylinky a citronovou kůru.
- Připravená rajčata naplňte a přiklopte odkrojenými vršky. Zakapejte zbylým olejem, formu přetáhněte alobalem a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu, až bude rýže úplně měkká. Podávejte teplé nebo v pokojové teplotě.