Pěry - pečené ovocné knedlíky z Valašska
Zdroj: Gurmet
Pěry - pečené ovocné knedlíky z Valašska
Zdroj:
Gurmet
Moje hodnocení
30x
Ovocné knedlíky na Valašsku se nejčastěji plnily povidly nebo sušenými švestkami – tamním nejběžnějším ovocem. Tuhle vychytávku, knedlíky (pěry) pečené podobně jako buchty, a navíc zalité mlékem, prostě musíte vyzkoušet!
Z prosáté mouky se solí, cukru, droždí, vajec a mléka vypracujte tužší, pružné těsto a nechte ho vykynout.
Z těsta lžící omočenou v mouce odebírejte kousky a plňte je povidly nebo celými švestkami. Skládejte je do pekáče (nebo širšího kastrolu) hodně vymazaného máslem. Každý knedlík ještě potřete rozpuštěným máslem (jako buchtu), aby se k sobě nelepily. Asi do tří čtvrtin je zalijte horkým mlékem a zakryté pečte v troubě předehřáté na 180 °C, až se mléko vsákne. Na posledních 10 minut pečení je odkryjte, aby zezlátly.
Podávejte posypané cukrem nebo nastrouhaným perníkem.