Suroviny
- vepřový bůček (libovější ) 1 kg
- zázvor (silnější ) cca 3 cm
- česnek 5 stroužků
- med (tekutý ) 1–2 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- sójová omáčka 3 lžíce
- koření (oblíbené koření na pečená či grilovaná masa)
- drcený kmín
- cibule (velká ) 1 ks
- sůl
Článek
10 báječných receptů na šťavnatý vepřový bůček
Pokud přijmete jako fakt, že tuk je nositelem chuti, pak vepřový bůček má výsadní postavení a patří mezi kousky masa, které vás určitě nezklamou. Pokud mu dáte dostatečnou...
Postup přípravy
- Maso bez kůže nakrájejte podélně na plátky cca 1–1,5 cm široké. Bude se vám lépe krájet, pokud maso necháte nějakou chvíli v mrazáku, kde ztuhne, nikoliv zmrzne. Nebo požádejte řezníka, ať vám maso rovnou nakrájí.
- Plátky poté rozkrojte na 3 dlouhé pruhy, přičemž z jedné strany začněte až tak 2 cm od kraje, aby pruhy držely u sebe.
- Upleťte klasický cop, snažte se ho hodně stahovat, aby zůstal pevný. Konce spojte špejlí nebo jehlou, případně svažte provázkem.
- Zlehka osolte a posypte kořením. Z medu, sójovky, octa, najemno nastrouhaného zázvoru a česneku vymíchejte marinádu.
- Maso vložte do vhodné nádoby s víkem, přelijte jej marinádou a pořádně ji do masa vetřete. Nechte přes noc nebo min. 3 hodiny marinovat v lednici.
- Na dno pekáče dejte na kostičky nakrájenou cibuli, na ni položte maso včetně veškeré marinády a trochu podlijte vodou. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Nechte hodinu přiklopené, podle potřeby podlévejte nepatrně vodou a pak odklopené pečte při 200 °C ještě cca hodinu, aby se maso opeklo.