Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečený bůčkový "cop"
Článek
10 báječných receptů na šťavnatý vepřový bůček
Suroviny
- libovější bůček 1 kg
- silnější zázvor cca 3 cm
- Česnek 5 stroužků
- tekutý med 1–2 lžíce
- ocet balzamiko 1 lžíce
- Sójová omáčka 3 lžíce
- oblíbené koření na pečená či grilovaná masa
- drcený kmín
- velká cibule 1 ks
- Sůl
Postup
- Maso bez kůže nakrájejte podélně na plátky cca 1–1,5 cm široké. Bude se vám lépe krájet, pokud maso necháte nějakou chvíli v mrazáku, kde ztuhne, nikoliv zmrzne. Nebo požádejte řezníka, ať vám maso rovnou nakrájí.
- Plátky poté rozkrojte na 3 dlouhé pruhy, přičemž z jedné strany začněte až tak 2 cm od kraje, aby pruhy držely u sebe.
- Upleťte klasický cop, snažte se ho hodně stahovat, aby zůstal pevný. Konce spojte špejlí nebo jehlou, případně svažte provázkem.
- Zlehka osolte a posypte kořením. Z medu, sójovky, octa, najemno nastrouhaného zázvoru a česneku vymíchejte marinádu.
- Maso vložte do vhodné nádoby s víkem, přelijte jej marinádou a pořádně ji do masa vetřete. Nechte přes noc nebo min. 3 hodiny marinovat v lednici.
- Na dno pekáče dejte na kostičky nakrájenou cibuli, na ni položte maso včetně veškeré marinády a trochu podlijte vodou. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Nechte hodinu přiklopené, podle potřeby podlévejte nepatrně vodou a pak odklopené pečte při 200 °C ještě cca hodinu, aby se maso opeklo.
Pečený bůčkový "cop". Foto: V kuchyni vždy otevřeno
V kuchyni vždy otevřeno
Andrea Motlíková
Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.
Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.
Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.
Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.