Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Pečeme bez lepku: Kokosové laskonky

40 ks porcí
do 1,5 hodiny
Kokosové laskonky
Kokosové laskonky Autor: Petra Novotná / Bez lepku
Tradiční zákusek, který si dáte jedině v české cukrárně. I když možná vypadá složitě, jeho přípravu určitě zvládnete i doma a své hosty mile překvapíte! Výhodou je i fakt, že tento zákusek je bez mouky, a tedy i bez lepku.
Reklama

Základem úspěchu je správně uvařený cukrový rozvar na tzv. slabý let. Cukr se ve vodě vaří při 115 °C, a pokud do něj ponoříte drátěné očko o průměru 6 mm, rozvar se na něm zachytí, a když do něj fouknete, vytvoří bublinku – slabý let. Pokud to s laskonkami myslíte vážně, pořiďte si cukrářský teploměr. A když už ho budete mít, máte pádný důvod k přípravě laskonek co nejčastěji.

Další recepty na báječné moučníky a zákusky bez lepku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...

Suroviny (40 ks porcí)

Těsto:

Krém:

Reklama

Postup

  1. Tři plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Bílky vyšlehejte s 50 g krupicového cukru na tuhý sníh. Zbylý cukr svařte ve vodě, až se cukr rozpustí a teplota vody dosáhne 115 °C, tzv. na slabý let. Cukrový rozvar zašlehejte do bílkového sněhu a pokračujte ve šlehání, až směs trochu zchladne (zhruba 10 minut). Vmíchejte kokos a moučkový cukr.
  3. Směs naplňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a stříkejte na pečicí papír malé oválky – laskonky. Nechte je zaschnout (zhruba 15 minut) a rozehřejte troubu na 130 °C. Vložte do ní laskonky a nechte je péct, resp. sušit zhruba 30 minut. Správně upečené laskonky jsou lesklé a bílé a snadno je sloupnete z pečicího papíru. Nechte je zchladnout.
  4. Na krém vyšlehejte salko s máslem dohladka. Hrudkám zabráníte, když budou mít obě suroviny stejnou teplotu. Krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou zdobicí špičkou a nastříkejte ho na polovinu laskonek. Přiklopte je suchými laskonkami.
  5. Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem dohladka a laskonky polevou pokropte – dobře to jde vidličkou nebo lžičkou.
Reklama

PRIMA TIP: V cukrárnách používají na dokonalé tvary laskonek speciální formy, doma je můžete nahradit tak, že si ze čtvrtky vystřihnete oválek a na pečicí papír ho obkreslíte. Pak papír otočte a těsto stříkejte do viditelných obrysů.

Bez lepku - sladké i slané recepty Foto: Bez lepku – sladké i slané recepty

Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny

Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu a malý bezlepkový obchod ve Zdibech. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama