Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečeme bez lepku: Kokosové laskonky
Základem úspěchu je správně uvařený cukrový rozvar na tzv. slabý let. Cukr se ve vodě vaří při 115 °C, a pokud do něj ponoříte drátěné očko o průměru 6 mm, rozvar se na něm zachytí, a když do něj fouknete, vytvoří bublinku – slabý let. Pokud to s laskonkami myslíte vážně, pořiďte si cukrářský teploměr. A když už ho budete mít, máte pádný důvod k přípravě laskonek co nejčastěji.
Suroviny (40 ks porcí)
Těsto:
- vaječné bílky 75 g (cca ze 2 vajec)
- cukr krupice 150 g
- Voda 40 ml
- strouhaný kokos 110 g
- cukr moučka 45 g
Krém:
- karamelové salko 1 plechovka
- povolené máslo 250 g
Poleva:
Postup
- Tři plechy vyložte pečicím papírem.
- Bílky vyšlehejte s 50 g krupicového cukru na tuhý sníh. Zbylý cukr svařte ve vodě, až se cukr rozpustí a teplota vody dosáhne 115 °C, tzv. na slabý let. Cukrový rozvar zašlehejte do bílkového sněhu a pokračujte ve šlehání, až směs trochu zchladne (zhruba 10 minut). Vmíchejte kokos a moučkový cukr.
- Směs naplňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a stříkejte na pečicí papír malé oválky – laskonky. Nechte je zaschnout (zhruba 15 minut) a rozehřejte troubu na 130 °C. Vložte do ní laskonky a nechte je péct, resp. sušit zhruba 30 minut. Správně upečené laskonky jsou lesklé a bílé a snadno je sloupnete z pečicího papíru. Nechte je zchladnout.
- Na krém vyšlehejte salko s máslem dohladka. Hrudkám zabráníte, když budou mít obě suroviny stejnou teplotu. Krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou zdobicí špičkou a nastříkejte ho na polovinu laskonek. Přiklopte je suchými laskonkami.
- Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem dohladka a laskonky polevou pokropte – dobře to jde vidličkou nebo lžičkou.
PRIMA TIP: V cukrárnách používají na dokonalé tvary laskonek speciální formy, doma je můžete nahradit tak, že si ze čtvrtky vystřihnete oválek a na pečicí papír ho obkreslíte. Pak papír otočte a těsto stříkejte do viditelných obrysů.
Bez lepku – sladké i slané recepty
Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny
Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu a malý bezlepkový obchod ve Zdibech. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.
Vydalo nakladatelství Smart Press.