Těsto
- bílek 75 g (cca ze 2 vajec)
- cukr krupice 150 g
- voda 40 ml
- strouhaný kokos 110 g
- moučkový cukr 45 g
Poleva
- hořká čokoláda (kvalitní ) 150 g
- tuk (100% tuk na polevy (Omega, Stella)) 75 g
Základem úspěchu je správně uvařený cukrový rozvar na tzv. slabý let. Cukr se ve vodě vaří při 115 °C, a pokud do něj ponoříte drátěné očko o průměru 6 mm, rozvar se na něm zachytí, a když do něj fouknete, vytvoří bublinku – slabý let. Pokud to s laskonkami myslíte vážně, pořiďte si cukrářský teploměr. A když už ho budete mít, máte pádný důvod k přípravě laskonek co nejčastěji.
Postup přípravy
- Tři plechy vyložte pečicím papírem.
- Bílky vyšlehejte s 50 g krupicového cukru na tuhý sníh. Zbylý cukr svařte ve vodě, až se cukr rozpustí a teplota vody dosáhne 115 °C, tzv. na slabý let. Cukrový rozvar zašlehejte do bílkového sněhu a pokračujte ve šlehání, až směs trochu zchladne (zhruba 10 minut). Vmíchejte kokos a moučkový cukr.
- Směs naplňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a stříkejte na pečicí papír malé oválky – laskonky. Nechte je zaschnout (zhruba 15 minut) a rozehřejte troubu na 130 °C. Vložte do ní laskonky a nechte je péct, resp. sušit zhruba 30 minut. Správně upečené laskonky jsou lesklé a bílé a snadno je sloupnete z pečicího papíru. Nechte je zchladnout.
- Na krém vyšlehejte salko s máslem dohladka. Hrudkám zabráníte, když budou mít obě suroviny stejnou teplotu. Krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou zdobicí špičkou a nastříkejte ho na polovinu laskonek. Přiklopte je suchými laskonkami.
- Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem dohladka a laskonky polevou pokropte – dobře to jde vidličkou nebo lžičkou.