Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Ivana Jindřichová
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Obrácený citrusový koláč

Obrácený citrusový koláč

Obrácený citrusový koláč Zdroj: Cat & Cook

  • Zavřít
Obrácený citrusový koláč

Obrácený citrusový koláč Zdroj: Cat & Cook

Moje hodnocení
21x

Jeden z nejsvěžejších koláčů, který si můžete doma připravit! Citrusy a mák jdou perfektně k sobě a díky jogurtu nebude tenhle koláč ani trochu suchý!

1 porce
60 minut
Seznam.cz banner

Suroviny

  • pomeranč 2 ks
  • grep 1 ks
  • mandarinky (či jiná kombinace citrusů) 1 ks
  • voda 30 ml
  • cukr krupice 50 g

Korpus

  • hladká mouka 380 g
  • cukr Muscovado (nebo třtinový) 300 g
  • vejce (velká ) 6 ks (300 g)
  • prášek do pečiva 1 lžička
  • mák 4 lžíce
  • máslo 120 g
  • pomerančová kůra (strouhaná ) z 1 pomeranče
  • řecký jogurt (tučný,10 % tuku) 480 g
  • pomerančová šťáva (čerstvě vymačkaná) 50 ml
  • sůl 1 lžička
Recepty na obrácený koláč, naslano i nasladko

Recepty na obrácený koláč, naslano i nasladko

Postup přípravy

  1. Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu předehřejte na 160 °C.
  2. Formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Je to sice pracnější, ale já to tak dělám nejraději. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.
  3. Pomeranče řádně omyjte pod teplou vodou a nakrájejte na silnější plátky (asi 0,5 cm). Cukr s vodou svařte na konzistenci sirupu a jednu polovinu vlijte do připravené formy.
  4. Do cukrového sirupu vložte citrusy, které poté zalijte zbytkem sirupu. Nechte stranou a připravte si těsto.
  5. V jedné míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, mák a sůl. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  6. V míse robota smíchejte vejce, cukr, kůru a šťávu z pomeranče a mixujte asi 10 minut do světlé pěny (balónová metla) – samozřejmě můžete použít i ruční mixér.
  7. Až bude pěna krásně nadýchaná, přidávejte po lžících jogurt. Šlehejte na střední stupeň. Poté přidejte moučnou směs a jen na nízký stupeň ji zašlehejte. Nakonec tenkým pramínkem přilévejte máslo.
  8. Do formy s citrusy nalijte připravené těsto a dejte péct na 180 °C (horkovzduch 170 °C). Pod formu raději dejte pekáček, kdyby začal vykapávat cukrový sirup. Občas, když forma netěsní na 100 %, se to stává. Pečte asi 40 minut.
  9. Zkontrolujte propečení špejlí – nicméně ta bude vždy trochu vlhká díky přítomnosti velkého množství jogurtu. Až bude koláč hotový, vyndejte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době formu rozevřete, opatrně odstraňte pečicí papír ze stran a koláč přikryjte talířem.
  10. Nyní koláč otočte tak, aby byl talíř dole. Opatrně sundejte spodní část pečicí formy a s pečicím papírem, který bude přilepený na citrusech, ještě pár minut počkejte. Servírujte se zakysanou smetanou nebo s lemon curd. Koláč je skvělý i samotný, vyniká totiž svou vláčností
Ivana Jindřichová

Zdroj receptu

Ivana Jindřichová

Cat and cook Ivana Jindřichová

Blogerka Cat & Cook, vlastním jménem Ivana Jindřichová, propadla jídlu ve 12 letech a od té doby stále vaří. Nejdřív pro sebe a pro mamku, pak pro přítele, pak pro spolubydlící a přátele, pro partnera a teď už i pro své čtenáře. Miluje kočky, které jsou také poznávacím znamením jejího blogu. Po Mindě přišly Miňonka a Laskonka, které se neobyčejně hodí do její nové, už třetí kuchařky, z edice Sladká. Obsahuje recepty na dezerty z Čech i celého světa, které doplňují oblíbená sladká jídla a velikonoční a vánoční recepty. Podrobně popsané postupy, odpovědi na všechny otázky, které si při přípravě kladete, a krásné fotografie vás dovedou ke kýženému výsledku. Zaručeně se dočkáte nehynoucí lásky svých nejbližších.

shop.catandcook.cz

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky papír cukr mouka koláč jogurt máslo sirup citrus těsto pečicí papír

Návrhy pro vás

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl Maso

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů Polévky

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu Sladké

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti Maso

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni Polévky

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni


Přečtěte si také

Maso
Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Soutěžící
Natálie Puškinová ráda objevuje nové restaurace

Natálie Puškinová ráda objevuje nové restaurace

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Přesvědčte se, co všechno myčka zvládne! 7 tipů pro dokonale čisté nádobí

Přesvědčte se, co všechno myčka zvládne! 7 tipů pro dokonale čisté nádobí

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí vývar s domácími nudlemi

Prostřeno: Hovězí vývar s domácími nudlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Italské houbové rizoto s lanýži

Prostřeno: Italské houbové rizoto s lanýži

Prostřeno!
Prostřeno: Tataráček z červené řepy s avokádem a bramborovými lupínky

Prostřeno: Tataráček z červené řepy s avokádem a bramborovými lupínky

Prostřeno!
Prostřeno: Jahodové tiramisu podle Adély Štroffekové

Prostřeno: Jahodové tiramisu podle Adély Štroffekové

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu Sladké

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě Sladké

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Maso
Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů Polévky

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti Maso

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Maso
Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti Maso

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni Polévky

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši Polévky

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Nedělejte kšefty, vzkazuje Babiš vládě z dovolené. Plísní Decroix a Lipavského za pracovní cesty VÝSTRAHA: Žene se bouře Benjamin, silný vítr udeří i v Česku. Kde platí varování? Uvolněte zmrazené ruské miliardy na podporu Ukrajiny, vyzval Zelenskyj unijní lídry

prima-zeny

Návrat Daniely ze Zrádců byl těžší, přiznal Ondřej Brzobohatý. Sám by do hry nešel Tereza z nahé seznamky: Známé osobnosti mě zvou na rande, hledám muže jako štěně z útulku Vojta Kotek si dává pauzu ve vědomostní soutěži. Mezitím si plní klukovské sny

prima-zoom

Nejděsivější ovoce na světě Největší válečná loď světa je v Chorvatsku. Nikdo se k ní nesmí přiblížit Roztroušenou sklerózu má v Česku přes 20 tisíc lidí. Počáteční příznaky se nesmí podcenit

prima-fresh

Kuřecí roláda s batátovým pyré – šťavnaté maso s náplní z míchaných vajec a barevné zeleniny ozdobí sváteční stůl Přesvědčte se, co všechno myčka zvládne! 7 tipů pro dokonale čisté nádobí Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

prima-cool

Rychle a zběsile 11 nakonec bude? 12 nejlepších hororů z 80. let: Génius Romero se umístil hned dvakrát, Kubrick je až třetí Nová akční scéna z Predátora je naprosto šílená. Budete se u ní buď smát, anebo brečet

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Moderátorka Sandra Pospíšilová ukázala zahradu: Zahradničím ráda a domov si zvelebuji Dýně, masky, strašidla: Kde se vzaly halloweenské dekorace? Nejlepší květiny pro dušičkovou výzdobu hrobu: vřesy, chryzantémy i okrasné zelí

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.