Najděte si recept
Na co máte chuť?

Muffiny s cuketou, parmazánem a bazalkou
Článek
18 receptů s božskou cuketou
Suroviny (12 ks porcí)
- rostlinný olej na vymazání formiček
- hladká mouka 150 g (1 hrnek)
- celozrnná mouka 150 g (1 hrnek)
- Kypřicí prášek 1 lžíce
- Sůl 1/2 lžičky
- jemně nastrouhaný parmazán 70 g (2/3 hrnku)
- nahrubo nastrouhaný zralý čedar 65 g (2/3 hrnku)
- nasekané lístky bazalky 1/4 hrnku
- slunečnicový olej nebo olivový olej light 80 ml (1/3 hrnku)
- vejce pokojové teploty 2 ks
- cukety nastrouhané nahrubo 2 ks (asi 200 g)
- piniové oříšky na posypání 40 g (1/4 hrnku)
- kajenský pepř na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C nebo 170 °C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na muffiny s 12 otvory o objemu 80 ml (⅓ hrnku), vyložte papírovými košíčky nebo vymažte trochou rostlinného oleje.
- Oba druhy mouky, prášek do pečiva a sůl prosejte do velké mísy, obilné slupky, které se zachytí v sítu, přidejte do mísy. Ochuťte pepřem a pak jemně vmíchejte parmazán, čedar a bazalku. Ve středu směsi udělejte důlek.
- V jiné míse smíchejte pomocí vidličky podmáslí, olivový olej a vejce. Přidejte nastrouhanou cuketu a dobře promíchejte. Přilijte ke směsi s moukou a pomocí velké kovové lžíce nebo stěrky obě směsi opatrně spojte. (Nemíchejte příliš, výsledné těsto nemá být jednolité, mají v něm být drobné hrudky.)
- Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravené formy na muffiny. Povrch jednotlivých muffinů posypte piniovými oříšky a špetkou kajenského pepře. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud muffiny nezezlátnou a špejle zapíchnutá do jejich středu nebude po vytažení suchá. Hotové muffiny nechte po vyjmutí z trouby stát ve formě asi 5 minut, poté je přendejte na drátěnou mřížku. Podávejte ještě teplé nebo při pokojové teplotě.
PRIMA TIP: Tyto muffiny jsou nejlepší hned ten den, kdy je upečete, ale dají se i dobře zamrazit – každý zvlášť zabalte do potravinové fólie a vložte do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného sáčku učeného k zmrazování potravin. V mrazáku vydrží muffiny až 3 měsíce. Rozmrazujte při pokojové teplotě.
Muffiny s cuketou, parmazánem a bazalkou; foto: kuchařka Kurz domácího pečení
Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem
Anneka Manning
Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.
Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejich pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!
"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander
Nakladatelství Omega, 499 Kč