Suroviny
- rostlinný olej (na vymazání formiček)
- hladká mouka 150 g (1 hrnek)
- celozrnná mouka 150 g (1 hrnek)
- strouhaný parmazán (jemně nastrouhaný ) 70 g (2/3 hrnku)
- čedar (nahrubo nastrouhaný zralý ) 65 g (2/3 hrnku)
- bazalka (nasekané lístky ) 1/4 hrnku
- olej (slunečnicový nebo olivový light) 80 ml (1/3 hrnku)
- vejce (pokojové teploty) 2 ks
- cuketa (nastrouhané nahrubo) 2 ks (asi 200 g)
- piniové oříšky (na posypání) 40 g (1/4 hrnku)
- sůl 1/2 lžičky
- kajenský pepř (na posypání)
Článek
18 receptů s božskou cuketou
Také máte tak rádi cuketu? Její využití je opravdu široké: skvěle se hodí k přípravě různých placiček, polévek, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí i do...
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C nebo 170 °C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na muffiny s 12 otvory o objemu 80 ml (⅓ hrnku), vyložte papírovými košíčky nebo vymažte trochou rostlinného oleje.
- Oba druhy mouky, prášek do pečiva a sůl prosejte do velké mísy, obilné slupky, které se zachytí v sítu, přidejte do mísy. Ochuťte pepřem a pak jemně vmíchejte parmazán, čedar a bazalku. Ve středu směsi udělejte důlek.
- V jiné míse smíchejte pomocí vidličky podmáslí, olivový olej a vejce. Přidejte nastrouhanou cuketu a dobře promíchejte. Přilijte ke směsi s moukou a pomocí velké kovové lžíce nebo stěrky obě směsi opatrně spojte. (Nemíchejte příliš, výsledné těsto nemá být jednolité, mají v něm být drobné hrudky.)
- Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravené formy na muffiny. Povrch jednotlivých muffinů posypte piniovými oříšky a špetkou kajenského pepře. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud muffiny nezezlátnou a špejle zapíchnutá do jejich středu nebude po vytažení suchá. Hotové muffiny nechte po vyjmutí z trouby stát ve formě asi 5 minut, poté je přendejte na drátěnou mřížku. Podávejte ještě teplé nebo při pokojové teplotě.